Energetika.ba
Novosti

Rusija predstavila prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svijetu

Autor: Energetika.ba
Rusija predstavila prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svijetu

Rusija je predstavila prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svijetu na svečanom sidrenju u Murmansku, projekat koji bi trebao omogućiti opskrbu zabačenih područja ali brine ekološke organizacije.

Izgrađen u Sankt Peterburgu, "Akademik Lomonosov" usidrio se u luci Murmansk, a predstavljen je novinarima u subotu. Na tom mjestu bi trebao biti napunjen nuklearnim gorivom prije nego dođe do konačne destinacije, zabačene regije u istočnom Sibiru, javlja Al Jazeera Balkans.

Plutajući masivni blok od 144 metara dužine i 30 metara širine sadrži dva reaktora kapaciteta 35 MW svaki (nasuprot više od 1000 MW kod reaktora nove generacije), sličnih onima koje koriste ledolomci.

U ljeto 2019. krenut će iz Murmanska u Arktičko more kako bi opskrbljivao strujom i toplinom ruske baze, a vršit će i desalinaciju morske vode.

Elektrana može pokrivati potrebe za energijom gotovo 200.000 ljudi. Odredišna luka mu je Pevek u Sibiru, 350 kilometara sjeverno od arktičkog kruga.

Moći će opskrbljivati lokalno stanovništvo ali posebno naftne platforme u toj zoni gdje Rusija želi razviti proizvodnju ugljikovodika.

Energetika.ba / FENA