Energetika.ba
Teško oštećena

Rusija uništava ukrajinsku energetiku: Zelenski hitno traži pomoć

Autor: Energetika.ba
Rusija uništava ukrajinsku energetiku: Zelenski hitno traži pomoć
Foto: Arhiv

U prethodnoj sedmici rata u Ukrajini ruske snage nastavile su sa masovnim kombinovanim udarima po ukrajinskim strateškim ciljevima, ponovo dobar se dio napada odnosio na objekte energetske infrastrukture koja je ovoga puta veoma teško oštećena.

Na frontu je ruska vojska i dalje u naletu, najintenzivnije borbe vode se u Donjeckoj oblasti, u predgrađima Časov Jara, i zapadno i jugozapadno od Avdejevke.

Osim toga, Rusi su značajno povećali broj vazdušnih udara oko Harkova, Ukrajinci smatraju da će jedan od ciljeva ruske ofanzive, za koju smatraju da predstoji na leto biti upravo Harkovska oblast. Sa druge strtane ukrajinski zvaničnici, među kojima je i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy, najavljuju ukrajinsku kontraofanzivu. Pri tom, ne mogu da navedu kada će to početi ali podsjećaju da je to moguće samo uz obilatu zapadnu vojnu pomoć.

Predsjednik Zelenski izjavio da bi rješenje problema ruskih borbenih letjelica i avio-bombi bila isporuka nekoliko desetina raketnih sistema PVO, kao i dovoljnog broja savremenih borbenih aviona. Zelenski je u svojim obraćanjima medijima iznio i podatak da je potrebno 25 sistema PVO tipa Patriot sa 6-8 lansera raketa kako bi se u potpunosti, kako je rekao "zatvorilo nebo".

Istovremeno, SAD su objavile da Ukrajini prodaju rezervne dijelove raketne sisteme PVO Hawk u vrijednosti od 138 miliona dolara. Sjedinjene Države su najavile ovaj potez i to obrazložili time da je Ukrajini hitno potrebna tehnička podrška za ove raketne sisteme. Iz State departmenta su naveli da Ukrajina hitno treba da ojača svoju sposobnost da se brani od ruskih raketnih napada, prenosi B92.

Nezvanični ukrajinski izvori navode da su Rusi pojačali vazdušne udare oko Donjeckog grada Časov Jar, i da ruski borbeni avioni trenutno lete veoma blizu liniji fronta. To se može primijetiti i na nekoliko video snimaka na kojima se vide kako ruski jurišni avioni Su-25 lete blizu ili iznad pomenutog grada. Ovakvoj situaciji, je kako se navodi, doprinio nedostatak municije i raketa sistema PVO ukrajinske vojske.

Ukrajinci su 4. i 5. aprila dronovima-kamikazama bili napali ruske vojne vazduhoplovne baze Engeljs-2, Morozovsk i Jejsk. Tvrdili su da su u bazi Engeljs-2 teško oštetili tri strategijska bombardera Tu-95, da su na aerodromu Morozovsk uništili 6 borbenih aviona Su-27 (ili Su-35S) i Su-34, kao i da su u vazduhoplovnoj bazi Jejsk uništili tri jurišna aviona Su-25.

Uvidom u satelitske snimke sve tri pomenute baze koji su napravljeni nakon ukrajinskih napada, može se zaključiti da na aerodromima Engeljs-2 i Morozovsk nije bilo oštećenih niti uništenih aviona. U bazi Jejsk, u Krasnodarskom kraju, gotovo na obali Azovskog mora, može se međutim vidjeti da je moguće da je došlo do oštećenja amfibijskog aviona Be-200 ruske mornaričke avijacije. Pogođenoj letjelici najvjerovatnije nedostaje dio konzole levog krila, ostaci se nalaze na stajanci, na kojoj se vide i tragovi goriva.

Ukrajinske snage već izvesno vrijeme koriste nove domaće dronove-kamikaze RAM-X koje su fizički, a i po namjeni veoma slične ruskim Lansetima. Smatra se da su ove letjelice na osnovu također domaće izviđačke letelice Leleka-100, da imaju masu bojeve glave od 3 kg, dolet do 30 km, da može ostati u vazduhu do 40 minuta, kao i da ima mogućnost automatskog zahvata cilja.

U srijedu 10. aprila blizu zapadne obale poluostrva Krim srušio se desantno-jurišni helikopter Mi-24 ruske armijske avijacije. Prema ruskim nezvaničnim izvještajima oba člana posade su poginula, a mogući uzroci nesreće su tehnički otkaz ili prijateljska vatra. Kako se još navodi, letjelica je bila korištena za dejstvo po ukrajinskim besposadnim plovilima u Crnom moru. S druge strane Ukrajinci tvrde da su taj helikopter oborile njihove snage.