Energetika.ba
Novosti

Ruska energetska doktrina: Koje su najveće prijetnje?

Autor: Energetika.ba
Ruska energetska doktrina: Koje su najveće prijetnje?

Ministarstvo energetike Rusije objavilo je Doktrinu energetske bezbjednosti Rusije u kojem se navodi spisak najvećih prijetnji po zemlju, a na prvom mjestu navedena je diskriminišuća politika Amerikanaca i njenih saveznika, prenose ruski mediji.

Kako se navodi, diskriminišuća politika zasnovana je na ograničavanju pristupa ruskim naftnim kompanija novim tehnologijama i na zabrani dugoročnog finansiranja i uspostavljanja zajedničkih proizvodnji sa inostranim kompanijama.

Kao primjer navodi se kompanija Rosnjeft koja je zbog sankcija izgubila ključnog partnera kada je riječ o eksploataciji nafte na Arktiku - ExxonMobil.

Pored toga, naveden je i prelazak na "zelenu" energetiku, odnosno uvođenje novih tipova kompanija koje se bave proizvodnjom energenata, ali i porast proizvodnje kompresovanog prirodnog gasa.

Jednu od prijetnji predstavlja i stepen iskorišćenosti određenog nalazišta nafte ili gasa, odnosno smanjenje nivoa eksploatacije energenata zbog slabog poznavanja geološke situacije u zemlji.

"Upravo ti segmenti predstavljaju glavne prijetnje da ruske kompanije ostanu konkurentne na svjetskom tržištu", zaključuje se u izvještaju.

Energetika.ba