Energetika.ba
Novosti

RWE objavio neočekivano dobre rezultate

Autor: Energetika.ba
RWE objavio neočekivano dobre rezultate
Njemački dobavljač električne energije RWE objavio je u utorak da je prošlu godinu zaključio s dobiti zahvaljujući optimizaciji portfelja elektrana i oporavku rezultata u odjelu trgovanja strujom.

Prošle je godine kompanija koja je prisutna i u Hrvatskoj ostvarila neto dobit od 1,9 milijardi eura. U godini ranije zabilježila je neto gubitak od 5,7 milijardi eura zbog otpisa vrijednosti elektrana i jednokratnih troškova povezanih s napuštanjem nuklearne energije u Njemačkoj.

Prilagođena neto dobit u 2017. porasla je 59 posto, na 1,2 milijarde eura.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) uvećana je sedam posto, na 5,8 milijardi eura.

"Fiskalna 2017. godina bila je dobra za RWE zahvaljujući neočekivano dobrim rezultatima u odjelu Europske energije, snažnom doprinosu odjela Trgovine energijom i dobrom napretku tekućeg programa poboljšanja učinkovitosti", navodi se u poslovnom izvješću.

Odjel Opskrbe i trgovanja zabilježio je u prošloj godini prilagođenu EBITDA od 217 milijuna eura. Godinu ranije zaključio je s gubitkom od 139 milijuna eura.

U odjelu Europske energije prilagođena EBITDA poskočila je 23 posto, na 463 milijuna eura, što u kompaniji objašnjavaju "komercijalnom optimizacijom portfelja elektrana, poboljšanom efikasnošću i jednokratnim prihodom od prodaje naše bivše elektrane Littlebrook".

U ovoj godini planiraju daljnji razvoj portfelja plinskih elektrana u suradnji s klijentima u industriji. Podsjećaju da je plin već sada njihov glavni izvor energije, s udjelom u proizvodnji struje od 40 posto.

Među ostalim ciljevima izdvajaju trgovanje energijom, posebno u poslovanju s ukapljenim prirodnim plinom.

Prilagođena EBITDA trebala bi se ove godine kretati u rasponu od 4,9 do 5,2 milijarde eura. Prilagođenu neto dobit predviđaju u rasponu od 700 milijuna do milijardu eura, što bi predstavljalo pad u odnosu na prošlu godinu, u prvom redu zbog "niskih cijena struje u proteklim godinama".

Energetika.ba