Energetika.ba
Novosti

RWE ukida radna mjesta zbog sudske blokade proširenja rudnika

Autor: Energetika.ba
RWE ukida radna mjesta zbog sudske blokade proširenja rudnika

Njemački energetski div RWE možda će morati smanjiti broj radnih mjesta u Hambachu nakon što je sud odgodio planirano krčenje stare šume radi proširivanja rudnika lignita, kazao je izvršni direktor Martin Schmitz.

Još nije jasno koliko će radnih mjesta biti ukinuto, izjavio je Schmitz u subotu za novine Rheinische Post, najavljujući razgovore sa sindikatima i radničkim vijećem.

Napomenuo je da ne može isključiti ni mogućnost otkaza.

Sud u njemačkom gradu Muensteru odlučio je pretprošlog tjedna da RWE ne može početi s krčenjem šume Hambach dok drugi sud ne prouči žalbu aktivista za zaštitu okoliša o kršenju europske direktive o zaštiti staništa.

Takva odluka po tvrdnjama iz RWE-a znači da će vađenje ugljena biti odgođeno do 2020. godine a možda i do kasnijeg datuma, što će utjecati na njihove poslovne rezultate.

RWE-ov rudnik u Hambachu zapošljava 4.600 radnika. Iz kompanije su prošlog tjedna poručili da će se zbog sudske presude proizvodnja u rudniku smanjiti za 10 do 15 milijuna tona godišnje, sa sadašnjih 40 milijuna tona, prenosi Hina.

U zasebnom intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung, objavljenom u subotu, Schmitz je kazao da će im godišnja dobit zbog problema s rudnikom vjerojatno biti manja za 100 do 200 milijuna eura.

Čak i ako sud dopusti krčenje šume, proizvodnja lignita vjerojatno neće dosegnuti razine iz prethodnog razdoblja. Izvršni direktor RWE-a procjenjuje da će se trajno smanjiti za oko pet milijuna tona godišnje.

Energetika.ba