Energetika.ba
Novosti

Saarnio: LNG terminal jedan od prioriteta za Hrvatsku i Evropu

Autor: Energetika.ba
Saarnio: LNG terminal jedan od prioriteta za Hrvatsku i Evropu

Posebna izaslanica i koordinatorica za međunarodna energetska pitanja američkog State Departmenta Sue Saarnio u ponedjeljak je kazala da je projekt izgradnje terminala za ukapljeni plin na otoku Krku - LNG terminal - jedan od glavnih prioriteta ne samo za Hrvatsku već i Evropu, upozoravajući da je ovo "kritični" trenutak glede europske energetske sigurnosti.

"Nalazimo se u jednom kritičnom trenutku. Potrebno je osnažiti energetsku sigurnost Evrope diverzifikacijom opskrbe i dobavnih pravaca (...) SAD na LNG terminal gleda kao na jedan od prioritetnih projekata", kazala je Saarnio.

"Taj je projekt važan za zemlju, za regiju i Evropu", istaknula je američka dužnosnica. Također je dodala da je u Zagreb stigla s tehničkim timom te da nastoji utvrditi kako pomoći Hrvatskoj oko LNG-a "na bilo koji način".

"Vrlo smo sretni i zbog vijesti koje dolaze iz Evropske unije, tj. obećanjem Evropske komisije da će financijski poduprijeti ovaj projekt. To je obećavajuća vijest i sve se kreće u pravom smjeru. LNG projekt je dobio jedan podstrek", izjavila je Saarnio na briefingu s novinarima.

"Infrastrukturni projekti su ključni za otvorena i pristupačna energetska tržišta koja zagovaramo u SAD. Što se energetike tiče, moramo gledati na dugi rok (...) energetika je usko povezana s prosperitetom i gospodarskim rastom", ocijenila je Saarnio.

Osvrnula se i na Sjeverni tok 2, plinovod čiju izgradnju snažno "gura" Njemačka a protive mu se većima članica Unije, te kazala da se radi o projektu koji stvara razdor u Europskoj uniji.

"Mislim da se radi o projektu koji se poput klina zabio u Europu i podijelio je, što je možda i namjera. Razne zemlje u EU na to gledaju različito, poput nordijski i baltičkih zemalja koje su vrlo zabrinute zbog tog projekta (...) očito postoji razilaženje u Europi", kazala je i dodala da SAD zagovara diversifikaciju dobavnih pravaca, prenosi Hina.

Izrazila je čuđenje politikom Bruxellesa koji opetovano zagovara energetsku neovisnost, a istovremeno energetska ovisnost EU-a o Rusiji iznosi oko 70 posto.
Poljska, baltičke zemlje i ostale članice Europske unije već dugo tvrde da je ovaj plinovod u suprotnosti s europskim energetskim ciljevima, koji su osmišljeni tako da diversificiraju opskrbu energijom, smanje ovisnost od Rusije i ostanu pri transportu plina kroz postojeće plinovode u Ukrajini.

Američki državni tajnik Rex Tillerson tijekom nedavnog službenog posjeta Poljskoj kazao je da je "taj plinovod prijetnja za cjelokupnu sigurnost i stabilnost Europe u području energetske politike i dio je ruskog plana politiziranja opskrbe energijom".

Energetika.ba