Energetika.ba
Održan sastanak

SAD i Južna Koreja osnivaju radnu grupu za sprečavanje nabavke nafte Sjevernoj Koreji

Autor: Energetika.ba
SAD i Južna Koreja osnivaju radnu grupu za sprečavanje nabavke nafte Sjevernoj Koreji
Foto: X

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja ove su sedmice pokrenule novu radnu grupu s ciljem sprečavanja Sjeverne Koreje da nabavlja nelegalnu naftu, dok mrtva točka u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda baca sumnje na budućnost međunarodnih sankcija.

Prvi sastanak Poboljšane radne grupe za ometanje (Enhanced Disruption Task Force - EDTF) održan je u Washingtonu u utorak.

Sastanak je uključio više od 30 dužnosnika iz ministarstava i agencija zaduženih za diplomaciju, obavještajne poslove, sankcije i pomorsku blokadu, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje u saopćenju.

Dvije strane izrazile su zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija pruža prečišćenu naftu Sjevernoj Koreji i razgovarale o načinima kako obustaviti ilegalnu suradnju između Moskve i Pjongjanga, dodaje se u saopćenju.

"Nafte je neophodan resurs za nuklearni i raketni razvoj Sjeverne Koreje te vojnu postavu", navodi se u saopćenju.

Prema restrikcijama UN-a nametnutim zbog nuklearnih oružja i raketnih programa Sjeverne Koreje, Pjongjang je ograničen na uvoz 4 miliona barela nafte i 500.000 barela prečišćenih proizvoda godišnje, prenosi Reuters.

Postoji snažna mogućnost da će Rusija staviti veto na rezoluciju UN-a koja poziva na nastavak mandata stručnog panela koji nadgleda sankcije protiv Sjeverne Koreje, rekao je prošle sedmice jedan diplomat UN-a Reutersu.

Panel stručnjaka UN-a koji nadgleda provedbu sankcija rekao je ovog mjeseca da bi tankeri pod zastavom Sjeverne Koreje mogli isporučiti više od 1,5 miliona barela prečišćenih naftnih proizvoda između 1. januara i 15. septembra prošle godine.

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja tvrde da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji oružje za upotrebu u Ukrajini. Rusija i Sjeverna Koreja to su negirale, čak i dok su obećale jačanje vojne saradnje.

Komercijalne satelitske snimke pokazuju da su sjevernokorejski naftni tankeri, uključujući neke sankcionirane brodove, posjetili ruske luke u posljednjim sedmicama.,

Radna grupa SAD-a i Južne Koreje razmatra potencijalne akcije za ometanje mreža nabavke prečišćene nafte Sjeverne Koreje, uključujući otkrivanje aktivnosti izbjegavanja sankcija, nametanje jednostranih sankcija, te uključivanje privatnog sektora i trećih strana u regionu koje namjerno ili nesvjesno olakšavaju isporuke nafte, saopćilo je američko Ministarstvo vanjskih poslova.

U budućnosti, radna grupa bi mogla ciljati i druge oblasti izbjegavanja sankcija, uključujući prodaju uglja, dodaje se u saopćenju ministarstva.