Energetika.ba
modernizacija sistema

SAD ulažu 2,2 milijarde dolara u obnovu elektroenergetske mreže

Autor: Energetika.ba
SAD ulažu 2,2 milijarde dolara u obnovu elektroenergetske mreže
Foto: Ilustracija

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena saopštila je da ulaže 2,2 milijarde dolara za obnovu elektroenergetske mreže savezne države kako bi je zaštitila od sve većih prijetnji ekstremnih vremenskih događaja.

Vlada SAD radi na modernizaciji sistema za prenos električne energije u zemlji, koji je pod pritiskom zbog ekstremnih vremenskih uslova, kao i sve većeg broja centara podataka koji troše mnogo energije, prenosi Reuters.

Nadogradnje mreže će dodati gotovo 13 gigavata (GW) kapaciteta, i takođe će omogućiti povećanu proizvodnju, više centara podataka i poboljšan prenos obnovljive energije, saopštilo je Ministarstvo energetike SAD. Finansiranje će podržati osam projekata u 18 saveznih država.

U prvoj polovini 2024. godine oboreni su rekordi za najtoplije dane u historiji Zemlje, a kako ekstremni vremenski uslovi nastavljaju da pogađaju svaki deo zemlje, moramo hitno djelovati kako bismo ojačali našu zastarelu mrežu“, saopštila je američka sekretarka za energetiku Jennifer Granholm.