Energetika.ba
Novosti

Samit APEC-a o oporavku od Covida i niskougljičnom, održivom razvoju

Autor: Energetika.ba
Samit APEC-a o oporavku od Covida i niskougljičnom, održivom razvoju

Čelnici  zemalja članica Azijsko-pacifičke ekonosmke saradnje (APEC) počet će virtualni samit u petak, suočeni s pritiskom da podupru ambicioznu retoriku o klimatskim promjenama i zacrtaju put do oporavka od pandemije.

Godišnji samit APEC-a okuplja čelnike iz 21 zemlje, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena i njegovog kineskog kolegu Xi Jinpinga, izvještava AFP.

Xi je među onima koji su govorili na marginama događaja kojem je domaćin Novi Zeland, naglašavajući potrebu za oporavkom od Covida-19 kako bi potaknuo "zeleni, niskougljični i održivi razvoj".

"Mi u azijsko-pacifičkom području trebali bismo oporavak nakon pandemije učiniti zelenim i preuzeti vodstvo u izradi naučno utemeljenog odgovora na klimatske promjene", rekao je Xi.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je da prelazak na čiste izvore energije predstavlja "veliku transformaciju civilizacije" koja utiče na cijelo čovječanstvo.

No, dosad najavljena glavna reforma povezana s klimom bio je sporazum kojim se potiče zamrzavanje subvencioniranja fosilnih goriva - ideja koju su čelnici APEC-a prvi put iznijeli prije više od deset godina, ali nisu uspjeli provesti.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern, koja je domaćin samita, priznala je da akcija nije otišla dovoljno daleko.

"Moramo li biti ambiciozniji od ovoga? Apsolutno", rekla je.

"Naravno, željeli bismo vidjeti svijet u kojem nema subvencija za fosilna goriva u našim ekonomijama, to je dugo bio stav Novog Zelanda, koji ćemo nastaviti zastupati. Ako svijet nije spreman poduzeti hrabre akcije u vezi s klimatskim promjenama, tada svijet mora biti spreman za katastrofalne rezultate klimatskih promjena", rekla je Ardern.

Očekuje se da će čelnici objaviti službenu izjavu rano u subotu s detaljima o rezultatima sastanka, a  koja će biti prezentirana na konferenciji za novinare premijerke Ardern.

Ekologinja Lesley Hughes rekla je da dokument mora sadržavati nacrt stvarnih promjena ako APEC želi vjerodostojnost u pogledu klimatskih promjena.

"Željeli bismo vidjeti neku vrstu razumnog prijelaza direktono iz fosilnih goriva, a ne samo zamrzavanje dodatnih subvencija", rekla je za AFP.

Čelnici APEC-a suzdržali su se od međusobnog kritiziranja na ovogodišnjem sastanku, ali Hughes je rekla da će se zemlje za koje se smatra da ne žele provesti promjene vjerojatno suočiti s žestokim kritikama iza kulisa.

"Očekivala bih da je tako, Australija sigurno doživljava ogroman pritisak  na COP26 jer je stalno na dnu liste klimatskih akcija", rekla je ekologinja.

Energetika.ba / FENA