Energetika.ba
Novosti

Šarović: U 2017. godini registrirano samo 17 električnih automobila

Autor: Energetika.ba
Šarović: U 2017. godini registrirano samo 17 električnih automobila

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na prijedlog komorskog sistema, prije svega Federalne privredne komore, uputilo je inicijativu Vijeću ministara BiH o privremenoj suspenziji i smanjenju carinske stope pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, kazao je ministar Mirko Šarović na današnjoj konferenciji za novinare.

- Automobili koji koriste ekonomski prihvatljiva goriva, koja se uvoze u BiH iz Evropske unije. Cilj je da se prije svega izvrši promocija automobila koji će smanjiti zagađenja i pozitivno utjecati na klimatske promjene. U 2017. godini je ovakvih auta registrirano samo 17, dok se u Evropskoj uniji na godišnjem nivou proda više od milion - kazao je Šarović.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, te Lazo Šinik iz Privredne komore Republike Srpske kazali su kako su obje privredne komore zajedno pokrenule inicijativu.

- Ova inicijativa ima višestruki značaj, opravdana je i prihvatljiva. Naša zemlja zaostaje kada je u pitanju uvoz ovakvih automobila. Ne mislim da bi mogao postojati problem pri donošenju ove odluke - kazao je Šinik.

Sastanku je, također, prisustvovao Anes Podić, u ime Udruženja građana „Eko-akcija“, koji je istakao kako su gradovi BiH zatrpani automobilima te da ova inicijativa treba naići na podršku nadležnih.

Energetika.ba