Energetika.ba
Novosti

Saudi Aramco čeka optimalne uvjete za IPO

Autor: Energetika.ba
Saudi Aramco čeka optimalne uvjete za IPO

Saudijska Arabija ipak nastavlja sa svojim planom inicijalne prodaje dionica (IPO) naftnog diva Saudi Aramca, po nekim procjenama vrijednog dva bilijuna dolara, piše The Guardian.

Posljednjih je dana, naime, bilo govora o odustajanju od prodaje pet posto kompanije i tome da Aramco prebacuje svoj fokus na akviziciju lokalne kompanije Saudi Basic Industries (SABIC). No, saudijski ministar energije izjavio je da se planovi nastavljaju. Ipak, nije dao nikakav vremenski okvir unutar kojeg će se to odviti.

- Vlada ostaje posvećena IPO-u Saudi Aramca i to u vremenu koje sami odaberemo, odnosno kada uvjeti budu optimalni – rekao je Khalid al Falih, koji je i član Uprave Saudi Aramca. Dodao je i da vrijeme inicijalne prodaje dionica kompanije ovisi o velikom broju faktora poput tržišnih uvjeta i ranije spomenute akvizicije kojom će se kompanija baviti sljedećih nekoliko mjeseci.

S druge strane, Reutersov izvor koji je upoznat s planovima o javnoj prodaji dionica naftnog giganta, rekao je da će IPO stvarno biti otkazan. Točnije, objasnio je da je sama odluka o otkazivanju IPO-a već ranije donesena, a da će se Vladine izjave postupno kretati u tom smjeru – prvo će odgađati, a u konačnici će ju i otkazati, prenosi Jutarnji.

Ovo nije prvi put da se IPO kompanije odgađa. Naime, u listopadu prošle godine iz Aramca su najavili prodaju za 2018., a već nekoliko mjeseci kasnije taj su datum pomaknuli za sljedeću godinu. Dodatno, samo pomicanje fokusa na akviziciju SABIC-a u sljedećih nekoliko mjeseci dovodi do zaključka da se prodaja udjela kompanije neće dogoditi tako skoro. Ipak, javna prodaja dionica Saudi Aramca smatra se ključnim djelom ekonomskog plana transformacije kraljevine "Vision 2030" čiji je cilj smanjenje ovisnosti Saudijske Arabije o nafti.

Nadalje, osim u samu realizaciju IPO-a Saudi Aramca, neki sumnjaju i u procijenjenu vrijednost kompanije. Budući da su svi podaci i rezultati kompanije zatvoreni za javnost, ne može se sa sigurnošću znati koliko točno Saudi Aramco vrijedi, a iako su saudijski princ Muhamed bin Salman i Vlada izjavili da njegova vrijednost iznosi dva bilijuna dolara, neki stručnjaci smatraju da se radi o veoma nerealnim procjenama.

Energetika.ba