Energetika.ba
Novosti

Saudijska Arabija izbjegava Teslu, uložila milijardu dolara u rivala Lucid Motors

Autor: Energetika.ba
Saudijska Arabija izbjegava Teslu, uložila milijardu dolara u rivala Lucid Motors

Manje od mjesec dana nakon što je Elon Musk potvrdio kako Tesla ipak ostaje javna kompanija koja će nastaviti ulagati u proizvodnju električnih automobila, investitori iz Saudijske Arabije počeli su izbjegavati američku kompaniju i ulagati u rivala Lucid Motors.

Naime, Fond iz Saudijske Arabije čiji predstavnici su ranije bili u pregovorima s Muskom o privatizaciji Tesle, ulaže milijardu dolara u kompaniju Lucid Motors koja se također bavi proizvodnjom električnih automobila.

Podsjećamo, Musk je prije više od mjesec dana nagovijestio kako je u pregovorima s menadžerima iz Saudijske Arabije o finansiranju masovnog ugovora o privatizaciji Tesle. Međutim, 16 dana nakon toga u blogu je potvrdio da američki tehno gigant ostaje javna kompanija.

Čini se kako su Saudijci brzo odlučili usmjeriti svoje investicije u drugu kompaniju.

"Investiranjem u tržište električnih automobila, postajemo izloženi dugoročnim mogućnostima rasta, podržavajući inovacije i tehnološki razvoj te ostvarujući prihode za Kraljevinu Saudijsku Arabiju", navode iz Fonda za javne investicije Saudijske Arabije, prenosi Klix.

Kompaniju Lucid Motors osnovao je 2007. godine Bernard Tse, bivši potpredsjedik Tesle. Ova kompanija do sada je uložila 131 miliona dolara u finansiranje svojih poduhvata.

Musk je ranije najavio kako će se Tesla u budućnosti fokusirati na ono što je najvažnije, a to je razvoj proizvoda koje ljudi vole i koji će napraviti promjene u budućnosti Zemlje. Očigledno je kako će imati sve više rivala na putu proizvodnje električnih automobila.

Energetika.ba