Energetika.ba
Aramco

Saudijska Arabija planira prodaju dionica energetske kompanije

Autor: Energetika.ba
Saudijska Arabija planira prodaju dionica energetske kompanije
Foto: Arhiv

Saudijska Arabija planira prodaju dionica vrijednu više milijardi dolara u energetskoj kompaniji Aramco (2222.SE), koja bi se mogla desiti već u junu, što bi bio jedan od najvećih poslova s dionicama u regiji.

Ova ponuda bi mogla prikupiti oko 10 milijardi dolara, rekao je jedan od izvora. Pripreme su u toku i detalji se još uvijek mogu promijeniti, rekli su izvori, koji su govorili pod uslovom anonimnosti jer je stvar privatna.

Dionice će biti uvrštene na berzi u Rijadu i bit će to potpuno marketirana ponuda, a ne ubrzana prodaja tokom nekoliko dana, dodali su.

"Odluke o prodaji dionica su stvar naših dioničara i na to ne možemo komentarisati", rekao je Aramco. Vladin ured za komunikacije nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Banke uključujući Citigroup (C.N), Goldman Sachs (GS.N) i HSBC (HSBA.L) su ranije bile angažirane da upravljaju prodajom, izvijestio je Reuters.

Saudijska Arabija je započela ekonomsku tranziciju poznatu kao Vizija 2030, koja stavlja prošireni privatni sektor i rast bez nafte u središte njenog budućeg razvoja. Saudijska vlada ostaje najveći dioničar Aramca s 90% udjela i u velikoj mjeri se oslanja na isplate dividendi.

Aramco očekuje da će isplatiti 31 milijardu dolara dividendi, rekli su ranije ovog mjeseca, uprkos prijavljivanju niže zarade za prvi kvartal zbog nižih cijena nafte i prodanih količina.

Od svoje inicijalne javne ponude 2019. godine, najveće IPO na svijetu, dionice Aramca su porasle sa IPO cijene od 32 rijala na najvišu vrijednost od 38,64 rijala prije godinu dana. Njegove dionice su zatvorene na 29,95 rijala u četvrtak.