Energetika.ba
Novosti

SEECP - Jačati proces realizacije zajedničkih projekata u oblasti energetike, saobraćaja i turizma

Autor: Energetika.ba
SEECP - Jačati proces realizacije zajedničkih projekata u oblasti energetike, saobraćaja i turizma

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Momčilo Novaković učestvovao je u Istanbulu na sastanku Opšteg odbora za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu PSSEECP-a.

Na dvodnevnom sastanku parlamentarci iz zemalja članica SEECP-a razmatrali su i usvojili Izvještaj i Rezoluciju o mogućnostima ekonomske saradnje zemalja jugoistočne Evrope.

U usvojenoj Rezoluciji vladama država članica SEECP-a preporučuje se da jačaju proces realizacije zajedničkih projekata u oblastima energetike, saobraćaja i turizma, kao i da usvoje potrebne zakonske propise koji olakšavaju zajedničke ekonomske aktivnosti u regionu. Takođe se preporučuje da se unaprijede razgovori sa institucijama Evropske unije, kao i da se iniciraju rasprave o mogućem povećanju broja sporazuma o slobodnoj trgovini između zemalja članica SEECP-a. S tim u vezi, parlamentarci su u Rezoluciji podržali mogućnost organizovanja međunarodne konferencije koja bi bila posvećena globalnim ekonomskim izazovima i mogućnostima ekonomskog rasta i razvoja u zemljama članicama SEECP-a.

Tekst Izvještaja i Rezolucije o mogućnostima ekonomske saradnje zemalja jugoistočne Evrope biće razmatrani i potvrđeni i na plenarnom zasjedanju PSSEECP-a, koje će, u okviru slovenskog predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom, biti održano 13. i 14. aprila u Ljubljani, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Energetika.ba / FENA