Energetika.ba
Novosti

Sindikalac Husić poziva Vladu da krši zakon i kolektivni ugovor

Autor: Energetika.ba
Sindikalac Husić poziva Vladu da krši zakon i kolektivni ugovor

Portal Energetika.ba danas je objavio informacije iz kojih je vidljivo da plate radnicima RMU Zenica uopće nisu smanjene. Podsjetimo, oni već treći dan ne rade zbog navodnog smanjenja plata.

Zapravo se radi o ukidanju neralnih stimulacija koje su radnici dogovarali sa ranijim upravama godinama unazad, a koje nisu u skladu sa Kolektivnim ugovorom koji je od 1.marta sutpio na snagu kojeg je potpisao i Sindikat rudara. Uostalom, ostalih šest rudnika iz Koncerna nema takve privilegije kakve je do sada imao RMU Zenica, iako mnogi od njih rade i doprinose više.

Da do smanjenja plata nije došlo, govore podaci i dokumenti u koje uvid ima portal Energetika.ba.

Da je Kolektivni ugovor proizveo stimulirajući efekat u svim rudicima, osim u Zenici, potvrdio je danas i Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić, kazavši da se radi o radi o izdvojenom slučaju. Husić je priznao i da se radi o internom dogovoru u rudniku, koji dakle nema veze sa Kolektivnim ugovorom.

- U ostalih šest rudnika, novi kolektivni ugovor proizveo je stimulirajući efekat, dok smo u Zenici imali jednostranu odluku Uprave Rudnika da primjeni kolektivni ugovor, ali da stavi van snage sve ranije interne sporazume.

No Husićevo insistiranje da se zeničkim rudarima vrate privilegije znači da predsjednik sindikata rudara u u navodnoj borbi za rudare Zenice, zapravo void borbu protiv svih ostalih rudnika. U toj suludoj borbi Husić još poziva Upravu i Vladu FBiH da prekrše zakon I kolektivni ugovor.

Martovska plaća svim zaposlenicima Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica isplaćena je u skladu s novim kolektivnim ugovorom pa neće biti ni promjene odluke o obustavi isplate stimulativnog dijela plaće - potvrdio je Feni direktor tog preduzeća Edin Pašić.

On napominje da je razgovarao s rudarima, pokušao im objasniti situaciju u kojoj se preduzeće nalazi, ali da se, ipak, stvari nisu promijenile u odnosu na jučerašnji dan.

- Proizvodnja se i dalje ne odvija i vidjet ćemo u kojem će smjeru sve ovo ići. Danas smo ih pozvali da se vrate na posao, otštampali smo i poziv te ga polijepili u krugu preduzeća. Obavijestili smo ih da smo martovsku plaću isplatili sa uvećanom satnicom sa 2,50 na 2,70 KM, kako je i propisano novim kolektivnim ugovorom, ali nemamo osnova a ni novca za isplatu tog stimulativnog dijela - tvrdi Pašić.

Napominje da Uprava ne može pristati da se obaveza isplate stimulativnog dijela plaće ugradi u Pravilnik o plaćama, jer bi sebi nametnula obavezu isplate dodatnog troška za plaće u iznosu od oko 230.000 KM mjesečno.

- Ako bismo to ugradili u Pravilnik o plaćama, što od nas traži Sindikat, to bi automatski značilo da bi isplata stimulacije postala i obaveza, a mi nemamo novca. Rudari bi nas mogli tužiti zbog toga što ne možemo platiti. To, kao direktor, sebi ne mogu dozvoliti. Tek smo se sada malo počeli oporavljati od prošle godine, kada smo imali višemjesečni zastoj proizvodnje u jami "Raspotočje" te kada smo zbog nerentabilnosti morali zatvoriti jamu "Stranjani". Uz to, moramo plaćati i stare dugove jer nas naši poslovni partneri strpljivo čekaju i zahvalan sam im na tome - upozorava Pašić.

Najsretniji bi, kaže, bio da može isplatiti plaće u iznosima "koliko rudari sami smatraju da trebaju dobiti" jer svi znaju u kakvim uslovima rade, ali napominje i da je realnost u kojoj se nalaze potpuno drugačija. Moraju se, ističe, boriti da prežive te osiguraju kontinuitet isplate plaće za 1.350 zaposlenika.

- Nadam se da će radnici shvatiti u kakvoj smo svi zajedno situaciji te da će se što prije vratiti na posao i poštovati Ugovor o radu, koji su dobrovoljno potpisali. Svaki dan koji ne radimo stvara dodatne troškove - podsjeća direktor Pašić.

Energetika.ba