Energetika.ba
Wang Yahang

Sinopec planira novo imenovanje generalnog direktora Unipeca

Autor: Energetika.ba
Sinopec planira novo imenovanje generalnog direktora Unipeca
Foto: Unsplash

Kineski Sinopec Corp namjerava promovisati svog azijskog šefa trgovanja, Wanga Yahanga, na poziciju generalnog direktora svoje trgovačke grane Unipec, izjavilo je nekoliko visokih izvora u trgovanju.

Wang, star 51 godinu, koji je počeo kao trgovac naftom i benzinom u Unipecu, bio je zadužen za Unipec u Singapuru otprilike osam godina.

Sinopec je najveći rafinerijski kapacitet na svijetu i prošle je godine obrađivao rekordnu količinu sirove nafte od 5,15 miliona barela dnevno.

Firma još nije objavila imenovanje Wanga jer se još uvijek obrađuje interno, rekli su izvori.

Sinopec je odbio komentarisati. Izvori su odbili otkriti svoje ime jer nisu ovlašteni razgovarati s medijima, prenosi Reuters.

Wang će preuzeti ulogu generalnog direktora Unipeca od Zhonga Fulianga, koji je prošle godine imenovan za predsjednika trgovačke grane.

Chen Lei, trenutni šef Unipecovih operacija u Sjedinjenim Američkim Državama, vjerovatno će preuzeti ulogu Wanga kao šefa Unipeca za Aziju, rekli su izvori.

Pod formalnim nazivom China International United Petroleum & Chemical Co, Unipec je prošle godine obradio 396 miliona metričkih tona sirove nafte, naftnih derivata i prirodnog plina, s profitom od oko 10,5 milijardi juana (1,45 milijardi dolara).

Unipec također intenzivira nabavu i trgovinu ukapljenim prirodnim plinom, zaključujući velike količine dugoročnih ugovora o opskrbi s glavnim izvoznicima Katarom i Sjedinjenim Američkim Državama.