Energetika.ba
Novosti

Sjeverna Koreja najavila gašenje svog glavnog nuklearnog postrojenja u maju

Autor: Energetika.ba
Sjeverna Koreja najavila gašenje svog glavnog nuklearnog postrojenja u maju

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un planira pozvati stručnjake i novinare iz SAD-a i Južne Koreje kada Pjongjang zatvori svoje nuklearno postrojenje u maju, izjavili su danas južnokorejski zvaničnici.

Lideri Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong-un i Moon Jae-in obećali su na samitu održanom krajem sedmice da će raditi na "potpunoj denuklearizaciji" Korejskog poluostrva.

Sjevernokorejski mediji su neposredno pred održavanje samita javili da će Pjongjang odmah obustaviti nuklearne i raketne probe, uništiti nuklearno postrojenje i okrenuti se ekonomskom rastu i miru.

Iz južnokorejskog predsjedništva je saopšteno da je Kim Jong-un tokom samita rekao Jae-inu da će pozvati stručnjake i novinare kako bi međunarodnoj zajednici "otvorio" gašenje postrojenja.

U saopštenju se navodi da je Kim najavio ukidanje jedinstvene vremenske zone koju je Pjongjang uveo 2015. godine kako bi učvrstio buduću prekograničnu saradnju.

Sjevernokorejski lider je najavio da će Pjongjang sat pomjeriti 30 minuta unaprijed kako bi bio usklađen sa južnokorejskim vremenom.

Energetika.ba / SRNA