Energetika.ba
Članice EU

Sjeverna Makedonija planira povezivanje tržišta električne energije sa EU do kraja 2026.

Autor: Energetika.ba
Sjeverna Makedonija planira povezivanje tržišta električne energije sa EU do kraja 2026.
Foto: MEMO

Sjeverna Makedonija očekuje da krajem 2026. godine završi prvo povezivanje svog organizovanog tržišta električne energije sa tržištem neke od susjednih zemalja Evropske unije, najavio je u Briselu Simon Šutinoski, direktor Nacionalnog operatora tržišta električne energije – MEMO.

Povezivanje organizovanih tržišta električne energije zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji sa tržištima zemalja EU je, prema riječima Simona Šutinoskog, veoma važno, jer na taj način mogu da dobiju pristup evropskom tržištu električne energije, prenosi MIA.

Šutinoski je sa predstavnicima ostalih zemalja Zapadnog Balkana, EU i Energetske zajednice učestvovao na Forumu za integraciju tržišta električne energije koji je održan u Evropskom parlamentu. U okviru Foruma razgovaralo se i o planu za integraciju berzi Zapadnog Balkana, koji bi trebalo da bude gotov do juna.

Šutinoski je rekao da je cilj plana integraciju tržišta električne energije iz zemalja koje nisu članice EU. Sjeverna Makedonija je, kako je dodao, dostavila svoje podatke i planove.

MEMO je prošle godine uspostavio berzu električne energije i pokrenuo dan-unapred tržište, a sada je sljedeći korak povezivanje tog tržišta sa nekim od susjednih tržišta, pre svega sa onim u zemljama EU, istakao je Šutinoski, aprenosi Balkan Green Energy News.

On je podsjetio da je uz pomoć Sekretarijata Energetske zajednice sa Bugarskom 2018. potpisan memorandum o razumijevanju za povezivanje tržišta električne energije u okviru kojeg se već sprovode aktivnosti, a krajem prošle godine godine u Atini je potpisan memorandum o razumevanju sa Grčkom, Albanijom i Kosovom za povezivanje tržišta.

Za realizaciju ova dva projekta već su formirane radne grupe i aktivno se radi na tehničkom usaglašavanju kako bi se berze i povezale, naveo je Šutinoski, i dodao da povezivanje sa nekom EU berzom očekuje krajem 2026.

On ističe da će povezivanje na veliko evropsko energetsko tržište doneti korist građanima, posebno poslovnoj zajednici i industriji, jer omogućava lakši pristup prekograničnim prenosnim kapacitetima za električnu energiju i veću dostupnost transparentnim i realnim cenama električne energije.

Ekspanzija berzi u regionu

Uz sve to, nudi i mogućnost preuzimanja više energije u trenucima kada je ona najpotrebnija industriji ili građanima po tržišnim cijenama, istakao je Šutinoski.

Inače, Srbija je do aprila 2023. godine bila jedina koja je imala berzu na Zapadnom Balkanu, s obzirom da SEEPEX radi od februara 2016. U aprilu i maju prošle godine otvorene su berze u Albaniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. a berzu u Albaniji koristiće i Kosovo.

Sada je samo BiH bez berze, ali postoje naznake da bi i to moglo da se promijeni.

U međuvremenu srpski SEEPEX je otišao korak dalje, pa se prvo udružio sa slovenačkom berzom i formirao ADEX, a sada im se priključila i mađarska berza HUPX.