Energetika.ba
Novosti

Skočila prodaja električnih automobila

Autor: Energetika.ba
Skočila prodaja električnih automobila

Iako je prodaja novih automobila u padu, udio elektrifikovanih vozila je drastično porastao.

S rastom cijena energenata i sve bogatijom ponudom evropski kupci se ubrzano okreću elektrifikovanim vozilima. Prema podacima koje je objavio JATO Dynamic, prodaja elektrifikovanih vozila je drastično skočila.

Pritom pod pojmom elektrifikovanih vozila govorimo o segmentu električnih i plug-in hibrida, koji su u februaru ostvarili tržišni udio od čak 20%. Osjetno veći rast bilježe električna vozila, i to čak 77%, dok je prodaja plug-in hibrida porasla tek 6%.

Pritom su najpopularniji SUV-ovi s udjelom od čak 51%, dok je apsolutni predvodnik na tržištu električnih vozila Tesla s udjelom od 18.1%, ispred Volkswagena i Hyundaija.

Ako gledamo globalno tržište 26 evropskih zemalja, prodaja je zbog problema u isporuci pala za 5.4% na 794.576 primjeraka, što je najlošiji rezultat u posljednjih 40 godina.

U ponudi "običnih" automobila evropski broj 1 je opet VW Golf, ali s padom prodaje u odnosu na prošlu godinu. Isto važi i za većinu drugih modela u top 10. Kad su u pitanju noviteti na tržištu, odlične rezultate su ostvarili Renault Arkana/Megane Conquest, Hyundai Ioniq 5 (i Kia EV6) te Volkswagenovi aduti ID.4 i Taigo.

U segmentu plug-in hibrida su najpopularniji SUV-ovi Peugeot 3008 i Fiat Kuga, a prati ih BMW serije 3. Najprodavaniji električni modeli su Tesla Model 3 i Tesla Model Y, a prati ih vrlo uspješni Fiat 500e.

Energetika.ba