Energetika.ba
Imaju sredstva

Slovenci spremni za izgradnju drugog bloka NE Krško

Autor: Energetika.ba
Slovenci spremni za izgradnju drugog bloka NE Krško
Nuklearna elektrana Krško

Prema riječima ministra finansija Klemena Boštjančiča, Slovenija je finansijski sposobna realizirati projekt u slučaju odluke o izgradnji drugog bloka NE Krško (NEK 2). 

To bi se moglo finansirati dijelom vlastitim kapitalom, a dijelom dugom. U ovom slučaju bit će potrebno jasno definirati pravila.

Kako je istaknuo Boštjančič na drugoj tribini u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike, finansijsku konstrukciju izgradnje drugog bloka nuklearne elektrane Krško (NEK 2) morat će pripremiti na najvišem niovu. uz saradnju stručnjaka i međunarodnih institucija, te odnose između većinskih i manjinskih partnera u temeljnom kapitalu.

Boštjančiču je najpogodnija ideja javno-privatno partnerstvo (tzv. narodne obveznice), prema kojem bi se država zadužila na tržištu i projektu dala potrebna sredstva za izgradnju NEK 2. Odnos treba precizno definirati kako bi se izbjegla naknadna loša volja, a u tom slučaju država ne bi smjela ponuditi niže kamate od onih po kojima se zadužuje.

Boštjančič nije želio prognozirati visinu kamatne stope s obzirom na već poznate pretpostavke oko finansiranja duga, ali je istaknuo da je projekt kao takav zanimljiv, te su o njemu već vođeni razgovori s investicijskim bankama koje su zainteresirane.