Energetika.ba
Novosti

Slovenija proizvela prvi električni avion na svijetu

Autor: Energetika.ba
Slovenija proizvela prvi električni avion na svijetu

Slovenačka vazduhoplovna kompanija proizvela je prvi električni avion na svijetu, koji je certifikovala Agencija EU za vazduhoplovnu bezbjednost (EASA), što znači da ispunjava bezbejdnosne standarde i može se koristiti komercijalno.

Avion na baterije, "Pipistrel Velis Electro", mali dvosed, namijenjen je za obuku pilota. Može da leti 50 minuta, plus rezerva, što je tipično za upotrebu u školama letenja, prenosi agencija Reuters.

"Počeli smo da letimo električnim avionima još 2007, i prije Velis Electro napravili smo još osam aviona. Utvrdili smo sve tehničke pojedinosti i uzeli u obzir mišljenja korisnika kako bi napravili certifikovan avion", rekao je direktor Pipistrel za istraživanja i razvoj, Tine Tomazic.

Certifikovani tip aviona znači da se može bez ograničenja koristiti u komercijalne svrhe, i ovo je zaista korak naprijed za vazduhoplovstvo u cjelini, i omogućit će elektrifikaciju i mnogo većih letjelica.

Pipistrel bi ove godine trebalo da isporuči 31 Velis Electro za mušterije u sedam zemalja.

"Ovo je uzbudljiv prodor za vazduhoplovstvo. Ovo je prvi električni avion koji je EASA certifikovala, ali sigurno ne i posljednji, jer avio industrija prati nove tehnologije kako bi smanjila buku i štetnu emisiju, i poboljšala održivost letjelica", ocijenio je izvršni direktor EASA, Patrick Ky.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=GC7ydEpVNfA&feature=emb_title[/embed]

Energetika.ba