Energetika.ba
Zbog nižih cijena

Smanjeni prihodi MET grupe u 2023.

Autor: Energetika.ba
Smanjeni prihodi MET grupe u 2023.
Foto: Arhiv

MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi firme smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.

MET Grupa uspjela je produbiti i proširiti svoj pristup finansijskim instrumentima, među kojima je i pokretanje svog novog instrumenta zajma u vrijednosti od 1,33 milijarde eura uz brojne bilateralne dogovore. MET predanost svojih finansijskih partnera smatra jasnim znakom povjerenja u integrirani prodajni i trgovački poslovni model firme, uz rastuću poziciju imovine kao i sposobnost upravljanja rizikom.

Kao dio svoje strategije rasta i predane podrške energetskoj tranziciji, MET je postavio tri nova solarna parka u Španiji i Mađarskoj, te sada upravlja ukupnim proizvodnim kapacitetom od 391 MW. Također, produbio je svoj tok razvoja obnovljivih izvora s novim ulascima na tržišta u Švicarskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Unutar segmenta prodaje i trgovine, MET grupa nastavila je širiti svoje aktivnosti, ponajviše ulaskom na francusko tržište. Nastavljen je rast LNG poslovanja i te MET danas ima najdiverzificiraniju strukturu uvoza LNG-a iz geografske perspektive u Evropi. Grupa posjeduje dugoročne kapacitete u Njemačkoj, Španjolskoj i Hrvatskoj, s uvozom u osam različitih zemalja – uključujući Mediteran (Grčka, Italija, Hrvatska, Španjolska), sjeverozapadnu Europu (UK, Belgija, Njemačka) i nordijsku regiju (Finska). MET je isporučio oko 2 mtpa (30-40 tereta godišnje) tokom posljednje dvije godine.

Također, u 2023. godini otvoren je ured MET-a u Singapuru. MET Azija, podružnica u vlasništvu MET Grupe s 90%, a Keppela s 10% udjela, usredotočit će se na razvoj portfelja LNG Grupe istodobno provodeći i strategiju lokalnih jedinica samouprave, prenosi SEEbiz.

Posljedica ovog rasta je podatak da, MET grupacija sada zapošljava blizu 1.000 zaposlenika u 15 zemalja, koji predstavljaju više od 50 nacionalnosti.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MET grupe Benjamin Lakatos komentirao je: „U 2022. godini MET je pokazao svoju sposobnost da uspješno upravlja najturbulentnijim energetskim tržištima u posljednjim desetljećima. U 2023. godini Grupa je nastavila demonstrirati inherentnu snagu i profitabilnost svog integriranog poslovnog modela na manje nestabilnim tržištima. Gledajući naprijed, nastavit ćemo se oslanjati na naš visoko motivirani, izniman, istinski međunarodan tim kako bismo napredovali kroz energetsku tranziciju.”