Energetika.ba
Novosti

Smart najavio električni SUV, predstavljanje u septembru

Autor: Energetika.ba
Smart najavio električni SUV, predstavljanje u septembru

Kompanija Smart je renderima najavila nadolazeći električni SUV, koji će biti predstavljen na Sajmu automobila u Minhenu u septembru.

Novi model će biti prvi Smartov proizvod otkako je brend postao zajedničko vlasništvo Mercedesa i kineskog Geelyja. Radi se o petovratnom modelu koji se razvija pod kodnim imenom HX11 i koji će se proizvoditi u Kini.

Renderi otkrivaju izgled SUV-a, njegova "oštra" svjetla, široke točkove i istaknute krovne nosače. Smartov logo se nalazi na stražnjem dijelu karoserije, dok skrivene ručke vrata, veliki panoramski krov i osvjetljeni elementi također predstavljaju dio dizajna.

"Novi eSUV koncept utjelovljuje novi Smartov DNK, to je vizionarski pristup koji kreira novi identitet brenda, a koji je ljepši, više sportski i atraktivniji nego prije", izjavio je šef dizajna Daimler Grupe GOrden Wagener.

Novi SUV s pet sjedišta će postati najveći Smartov model u historiji kompanije, bit će dug oko četiri metra i dimenzijama sličan Minijevom Countrymannu. Baza je Geelyjeva fleksibilna SEA platforma koju će koristiti i niz budućih modela kompanije Volvo.

SUV će predstavljati održivu formu putoanja za mlade porodice, a njegova unutrašnjost će biti prostrana te će imati premium izgled. Glasovne kontrole i digitalni ključ će predstavljati dio standardne opreme svakog vozila, prenosi Klix.

Kineski mediji pišu da će SUV imati električni motor na stražnjoj osovini, koji će razvijati 268 KS, a koristit će bateriju kapaciteta manjeg od 70kWh. Domet će iznositi više od 500 km.

Energetika.ba