Energetika.ba
Novosti

Šta se zapravo dešava? Šokantan obrat u slučaju RMU Zenica: Plate nisu smanjene!

Autor: Energetika.ba

Radnici RMU Zenica od ponedjeljka ne rade jer je Uprava Društva ukinula određene naknade na platu. Jamski pogoni Stara jama i Raspotočje tako su prazna već treći dan.

Dio sindikata i javnosti te neke opozicione stranke su reagujući na prvu navele kako je odluka o smanjenju plaća rudara sramotna. No, istina je sasvim drugačija. Plate uopšte nisu smanjenje, prenosi portal Energetika.ba.

Naime, radi se o stimulacijama koje su radnici rudnika interno u ranijem periodu dogovarali sa prošlim Upravama i nisu u skladu sa Kolektivnim ugovorom koji je od 1.marta sutpio na snagu, a kojeg je potpisao i Sindikat rudara. Koliko su nerealne bile stimulacije u RMU Zenica govori podatak da su se one davale u situaciji kada se zna da je ovaj rudnik u dugu od preko 190 milona KM. O tome nešto kasnije, prvo o platama.

Da do smanjenja plata nije došlo, govore podaci i dokumenti u koje uvid ima portal Energetika.ba. Naime, rudari su se ranije žalili na malu satnicu rada, pa je ona novim Kolektivnim ugovorom povećana sa 2,5 KM na 2,7 KM. Šta se onda desilo u Zenici?

Podaci o platama kao dokaz

U nastavku donosimo pregled plata po pozicijama u jamskim pogonima Stara jama i Raspotočje.

Iz ovih tabela se jasno vidi da plate nisu smanjivane, već čak povećavane u skladu s novim Kolektivnim ugovorom. Tako su upravnici pogona (VSS) imali veću neto platu u martu u odnosu na januar i februar. Isto je vidljivo i kod nekih kopača na radilištu (NK), poslovođa itd. Na mjestima gdje su iskazani manji iznosi radi se o manjem broju radnih sati u tom mjesecu.

Ono što je iz viđenog jasno, jeste činjenica da nema govora o smanjenju plata od 200 KM kako je to navedeno iz sindikata.

Stimulacija za gubitak

Radi se dakle o stimulacijama koje su ranije Uprave dijelile radnicima na nerealnim osnovoama. Bile su to pogodosti bez pokrića. Naime, ukupan dug RMU Zenica danas je 194 miloona KM.

Od tog iznosa, dug prema dobavljačima je preko 11 miliona KM. Dug za doprinose PIO je preko 60 miliona KM, za zdravstvo preko 52 miliona KM, za nezapolenost skoro 9 miliona KM, za porez i doprinose na dodatna primanja preko 1,6 miliona KM. Dug za poseban porez za zaštitu od nesreća je preko million KM, a dug prema bankama skoro 900 hiljada KM te brojna druga dugovanja.

Važno je naglasiti da je Elektroprivreda BiH izvršila avansnu uplatu od preko 41 milion KM za RMU Zenica, a daovaj rudnik godišnje prihoduje 38 miliona KM i da čak 90 posto prihoda ide u troškove plata. To praktično znači da bi RMU Zenica u narednih nekoliko godina trebao raditi bez plate da bi samo uspio pokriti napravljene gubitke. To se naravno neće desiti, no ove činjenice je trbalo imati na umu kada su se radnicima dijelile nerealne stiumulacije. Svi ovi podaci nam govore i da je RMU Zenica firma kojoj je najrealniji scenarij stečaj.

S druge strane, radnici šest drugih rudnika iz Koncerna zadovoljni su platama i rade bez problema, a neki čak i prebacuju plan proizvodnje.Što opet govori o tome da plate rudarima nisu smanjenje. Sve upućuje na nelogičan i nesolidarnom potezu te obmanu javnosti iz RMU Zenica čiji radnici ionako imaju najveći prosjek plata među radnicima rudnika u FBiH.

(Energetika.ba)