Energetika.ba
Razmatra se uvođenje

Šta su blok tarife čije uvođenje razmatra Elektroprivreda BiH?

Autor: Energetika.ba
Šta su blok tarife čije uvođenje razmatra Elektroprivreda BiH?
Blok tarife

V.d. direktora Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić je potvrdio da se u ovom trenutku razmatraju blok tarife što će značiti i poskupljenja za one koji troše više električne energije.

Buljubašić je kazao da je krajem 2021. počeo trend smanjenja proizvodnje električne energije u Elektroprivredi.

"Zato smo pristupili izradi modela blok tarifa gdje ćemo u konačnici pokušati građanima objasniti da se moramo pridržavati energijske efikasnosti i početi štedjeti električnu energiju", rekao je.

Buljubašić uvjerava da će uvođenjem blok tarifa cijena električne energije ostati za većinu domaćinstava, a samo oni koji budu više trošili električne energije, više će i platiti.

"Kod blok tarifa, o kojima razmišljamo, za 60 posto građana ne bi trebalo da dođe ni do kakvog rasta cijena električne energije. Svega tri posto u ovim tarifama, o kojima mi razmišljamo, veliki su potrošači", naglasio je.

Šta znači uvođenje blok tarifa. RS je već radila na ovaj način, a on je podrazumijevao da se 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna električne energije u kategoriji domaćinstva plaća po jednoj cijeni, od 500 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.500 po trećoj cijeni.

Ako se potroši, na primjer, 800 kilovata, do 500 potrošenih se obračunava po istoj cijeni, a dio od 300 po drugoj - većoj.