Energetika.ba
Novosti

Stanovnici RS-a će uskoro plaćati skuplje račune za električnu energiju

Autor: Energetika.ba
Stanovnici RS-a će uskoro plaćati skuplje račune za električnu energiju
RiTE Ugljevik je, kako je rekao generalni direktor ERS-a Luka Petrović, imao značajnu investiciju u instalaciji sistema za odsumporavanje dimnih gasova. Zbog toga je ova elektrana pokrenula tarifni postupak, a Regulatorna komisija im je odobrila, pa je regulisana cijena proizvodnje u Ugljeviku povećana, i to, kako navodi Petrović, značajno.

"Samim tim će ERS kao javni snabdjevač uputiti zahtjev za izmjenu tarifnog postupka, što će uzrokovati pomjeranje cijena električne energije u određenom procentu", najavio je Petrović.

U ERS kažu da još nije poznato za koliko će biti zatraženo poskupljenje struje, jer je potrebno prvo uraditi analizu. Uglavnom, zahtjev regulatoru za novu cijenu struje sigurno neće uputiti prije aprila, prenosi Srpskainfo.

Čedomir Stojanović, direktor RiTE Ugljevik, je potvrdio da im je Regulatorna komisija odobrila poskupljenje struje na bazi povećanih troškova, koji su nastali zbog sistema odsumporavanja i otvaranja novog površinskog kopa Ugljevik istok.

" Tako se proizvodna cijena povećala na nivou godine oko 23 miliona KM, a regulator nam je odobrio 15-16 miliona KM. Dakle, proizvodna cijena struje je povećana za 12,7 odsto i za toliko sada prodajemo skuplju struju ERS-u", objašnjava Stojanović.

RiTE Ugljevik proizvodi otprilike trećinu električne energije u Republici Srpskoj.

Istovremeno, u Elektroprivredi RS-a kažu da će, na osnovu novog Zakona o električnoj energiji, od 1. aprila uspostaviti sistem javnog snabdijevanja kao djelatnost koja se izdvaja iz distribucija. To je i jedan od osnovnih zahtjeva energetske zajednice i prvi je korak za uspostavljanje tržišnih principa za javno snabdijevanje, u okviru kojih će građani učestvovati na tenderima i od snabdjevača dobijati električnu energiju, prenosi klix.

Zoran Vuković, direktor Direkcije za razvoj u ERS, kaže da Vlada RS treba da imenuje javnog snabdjevača u RS, a to će biti ERS.

Dodaje da će građani imati mogućnost da biraju snabdjevača na tržištu.

"U ovoj godini će cijena električne energije za domaćinstva biti potpuno regulisana, jer će javni snabdijevač 100 posto električne energije nabavljati po regulisanoj cijeni od proizvođača. Naredne godine će 75 posto električne energije nabavljati od proizvođača po regulisanoj cijeni, 2023. godine 50 posto , dok će 2024. taj procenat iznositi 25 posto. U 2025. godini nabavka 100 posto električne energije za javno snabdijevanje bit će u konkurentskom postupku - aukcija, javni oglasi, organizovano tržište i slično", kaže Vuković.

Kaže da je to definisano Zakonom o električnoj energiji, koji je usvojen u junu prošle godine.

Po ovom Zakonu, potrošači više neće plaćati struju distributivnim preduzećima već snabdjevačima na tržištu, koje će moći da izaberu i s njima će morati da sklope ugovore.

Energetika.ba