Energetika.ba
sad

Stellantis priprema teren za proizvodnju električnih vozila

Autor: Energetika.ba
Stellantis priprema teren za proizvodnju električnih vozila
Foto: Električni automobili / Ilustracija

Multinacionalni proizvođač automobila javlja da će uložiti 406 miliona dolara u tri fabrike u Sjedinjenim Američkim Državama

Multinacionalni proizvođač automobila Stellantis izvijestio je da će uložiti 406 miliona dolara u tri fabrike u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi pripremio teren za proizvodnju električnih vozila. Kompanija će uložiti 235,5 miliona dolara u pogon u Sterling Heightsu, koji će proizvoditi baterijski električni kamion 1500 REV, s planom puštanja u prodaju na kraju godine.

Dodatnih 98,6 miliona dolara Stellantis će izdvojiti za proizvodnju elektrificiranog Jeep Wagoneera u Warrenu koji namjeravaju predstaviti do kraja 2025., prema priopćenju objavljenom u srijedu.

Fabrika motora u Dundeeju dobit će pak nešto više od 73 miliona dolara kako bi se prilagodila za sastavljanje, zavarivanje i ispitivanje baterija za platformu automobila STLA Frame i za strojnu obradu prednjih i stražnjih svjetala za platformu automobila STLA Large, prenosi Zelena Hrvatska.

Kompanija planira u idućih 10 godina uložiti više od 50 milijardi eura u elektrifikaciju cjelokupne ponude osobnih automobila u Evropi.

Iznos bi trebao pokriti i razvoj električnih inačica polovine modela osobnih automobila i kamiona koje plasira na američko tržište, i to do kraja decenije.