Energetika.ba
Proces proizvodnje smanjen

Štrajk u Ugljeviku traje i danas, radnicima se prijeti otkazom

Autor: Energetika.ba
Štrajk u Ugljeviku traje i danas, radnicima se prijeti otkazom
Foto: Arhiv

U RiTE Ugljevik i danas je štrajk rudara, koji održavaju minimalni proces proizvodnje. Traže i smjenu uprave zbog novonastale situacije u RiTE Ugljevik.

Kako BN saznaje, trenutno se proces proizvodnje odvija samo s jednim bagerom i četiri kamiona, što je znatno manje u odnosu na jučerašnji dan kada su u funkciji bili četiri dampera i jedan utovarivač.

Radnici na kopu iskopavaju samo jalovinu i ne prevoze ugalj. Od jutros radnici traže i smjenu uprave zbog situacije u rudniku.

Radnicima se prijeti otkazom, ali oni za sada odolijevaju pritiscima i traže smjenu uprave.

Podsjetimo da su rudari u ponoć, u noći između petka i subote, stupili u štrajk, nezadovoljni rezultatima sastanka sa predstavnicima Vlade RS i resornim ministrom Petrom Đokićem održanim u petak u prostorijama RiTE Ugljevik.

Osnovni zahtjev rudara je da Vlada poništi ugovor o koncesiji o kopanju uglja na ležištu „Ugljevik Istok 2“, koji je sklopljen sa firmom „Comsar Energy“ Rašida Serdarova i to dodijeli RiTe Ugljevik, prenosi Bijeljina info.

Ugovor je, kako tvrde, potpisao resorni ministar Petar Đokić, koji odbija da poništi sporni ugovor, tražeći dodatno vrijeme.

Radnici RiTE smatra da se radi o štetnom ugovoru i da neće biti dovoljno uglja za potrebe termeoletrane.

Podršku rudarima pružila je i predsjednica Sindikata Elektroprivrede RS-a.