Energetika.ba
vrijednost 2 mlrd eura

Struja ispod Crnog mora stiže u Zapadnu Evropu

Autor: Energetika.ba
Struja ispod Crnog mora stiže u Zapadnu Evropu
Foto: Ilustracija

Grčka je upozorila Brisel da je izvozom struje u Ukrajinu izazvala skok cijena struje u jugoistočnoj Evropi, sa 60 na 130 eura za megavat-sat. Novi izvori snabdijevanja su prioritet, a jedan je dogovoren: Struja iz Gruzije i Azerbejdžana, ispod Crnog mora, stizat će u Zapadnu Evropu.

Obale Crnog mora Gruzije i Rumunije spajat će dalekovodni kabl dugačak 1.200 kilometara i biće povezan dalekovodima od Rumunije do Mađarske i Gruzije do Azerbejdžana. Za gradnju novog pravca snabdijevnja električnom energijom formirana je i kompanija Zeleni energetski koridor.

- Za nas je ovaj projekat, zaista, pitanje nacionalne bezbjednosti. Ako pogledate energetsku mapu Evrope, vidite da na istočnom krilu u posljednje vrijeme plaćamo veoma visoku cijenu struje jer je nedovoljno alterntive. Jeftiniji izvori energije sa Zapada ne stižu uvijek na Istok i zato su nam potrebni dodatni putevi snabdijevanja - kaže Sebastijan Burduja, ministar energetike Rumunije.

Peter Sijarto, ministar trgovine i evropskih poslova kaže da Mađarska ima dva veoma važna energetska strateška cilja.

- Prvi da osiguramo bezbjednost snabdijevanja energijom, a drugi da potrošnju energije učinimo zelenijom. A ovim projektom možemo jednim udarcem da ubijemo dvije muve s obzirom na to da nam daje potpuno novi izvor i donosi zelenu struju - rekao je Sijarto.

Projekt, koji se procjenjuje na više od dvije milijarde eura, dogovoren je još 2022. a plan je da prenos obnovljive energije iz Gruzije i Azerbejdžana počne već 2029., prenosi Ekapija.

Projekat ima podršku Brisela koji teži da poveže zemlje interkonektorima i obezbijedi jeftinu energiju.

- Za nas je to veoma važno jer smo u procesu integracije sa Evropskom unijom. To znači da prevazilazimo fizičke barijere i izazove. Ne graničimo se sa zemljama Unije, ali mislim da ovim projektom možemo da budemo dio evropskog energetskog tržišta - rekao je Levan Davitašvili, ministar ekonomije i održivog razvoja Gruzije.

- U početku smo ovaj projekat razmatrali kao projekat koji će obezbijediti više energije od Kaspijskog mora do EU, ali paralelno imamo još jedan sa Azijskim zemljama. U budućnosti imamo velike planove za spajanje tih zelenih koridora kao projekat Evropa-Azija - kaže Parviz Šahbazov, ministar energetike Azerbejdžana.