Energetika.ba
eps

Struja u Srbiji neće poskupjeti

Autor: Energetika.ba
Struja u Srbiji neće poskupjeti
Foto: Unsplash

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je da struja za domaćinstva neće poskupeti ove godine, što, kako je naveo, pokazuje i finansijski izvještaj koji je kompanija predstavila javnosti.

"Nema osnova i razloga za povećanje cena električne energije ove godine", kazao je Živković za RTS.

On je dodao da je EPS na 30.000 adresa domaćinstava poslao obaveštenja kojima ih poziva da ažuriraju podatke.

"Proces digitalizacije kompletnog snabdijevanja naših potrošača je u toku kroz i portal Uvid u račun, i razne aplikacije koje su dostupne. One takođe zahtijevaju i jednoznačnost podataka o svakom kupcu", rekao je Živković.

On je naveo da ažuriranje baze mora da se uradi kako bi svaki potrošač kroz korištenje aplikacije imao jednoznačan podatak o sebi i mogao da se prijavi da bi znao sve o svojoj potrošnji struje.

Prema njegovim riječima, najpraktičnije je doći i dostaviti potpisan ugovor.

Na pitanje o žalbama građana u vezi sa majskim računima on je kazao da je broj žalbi "ispod prosječnih vrijednosti".

"Ove žalbe su čak ispod prosječnih vrijednosti koje imamo u nekom poslednjem periodu na nivou od ovih 3,5 miliona potrošača koliko imamo, to je negde 0,19 procenata", kazao je Živković.

Govoreći o transformaciji EPS-a, istakao je da cilj dugoročna energetska i finansijska stabilnost, tržišno poslovanje i neophodne investicije, a nikako privatizacija i višak zaposlenih, prenosi SEEbiz.

On je naglasio da su aktuelna geopolitička situacija i energetska kriza nametnuli novi realitet u energetici u svijetu, a energetske kompanije se suočavaju sa ključnim temama koje se tiču energetskog suvereniteta i energetske sigurnosti, Zelene agende.