Energetika.ba
Novosti

Subaru predstavio konceptni električni crossover

Autor: Energetika.ba
Subaru predstavio konceptni električni crossover
Japanski proizvođač automobila je dizajnirao koncept sličan Teslinim modelima te ga je predstavio odabranoj grupi novinara. Na tom događaju je najavio svoje planove za naredno desetljeće, uključujući onaj koji podrazumijeva da 40 posto prodaje do 2030. godine čine elektrificirana vozila.

Zasad je koncept najava onoga što dolazi, a to je potpuno električni crossover koji će se pojaviti 2021. godine. Iako se radi o futurističkom dizajnu, on ipak sadrži neke karakteristike aktuelnog dizajnerskog jezika. U donjem dijelu su sjajni crni detalji, a to se posebno odnosi na blatobrane. Baza vjetrobranskog stakla je pozicionirana blizu prednjeg dijela automobila, što rezultira prostranom unutrašnjošću. Fotografija stražnjeg dijela zasad nema, ali vjerovatno odgovara skicama objavljenim ranije ove sedmice.

Električni crossover bi mogao biti uvid u novu platformu koju Subaru razvija u saradnji s Toytom. Prošle godine su dvije kompanije potvrdile da će zajedno raditi na novom modelu 86/BRZ, a najavljen je i zajednički razvoj novih električnih vozila koja će koristiti kombinaciju Toyotine tehnologije za elektrifikaciju te Subaruovu ekspertizu kada je riječ o pogonu na sva četiri točka. Dvije kompanije će sarađivati i u razvoju autonomnih i povezanih automobila, prenosi Klix.

Trenutno Subaru ima malo električnih automobila na tržištu, a puna elektrificirana ponuda je još uvijek godinama daleko. Sve će početi hibridima koji će koristiti Toyotinu tehnologiju.

Energetika.ba