Energetika.ba
Novosti

Sud poništio Studiju uticaja na životnu sredinu za termoelektranu Ugljevik 3

Autor: Energetika.ba
Sud poništio Studiju uticaja na životnu sredinu za termoelektranu Ugljevik 3

Presudom Okružnog suda u Banja Luci poništeno je rješenje Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske kojim se odobrava konačna Studija uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje i korištenja termoelektrane Ugljevik 3.

Ova sudska odluka donesena je u postupku koji je Centar za životnu sredinu pokrenuo početkom marta 2022. godine podnošenjem tužbe protiv pomenutog ministarstva zbog odobravanja pomenute studije, saopćeno je iz tog centra.

Brojni proceduralni nedostaci, nedostatak adekvatne procjene emisija zagađujućih materija u vazduh - posebno emisija ugljen dioksida, razlog su podnošenja tužbe.

Glavni argument suda uz uvažavanje navoda iz tužbe jeste preuranjeno odlučivanje čime je onemogućeno učešće zainteresovane javnosti u susjednim zemljama. Ovo se primarno odnosi na javnost Republike Hrvatske kojoj nije omogućen propisani rok za izjašnjavanje po pitanju konačne verzije Studije uticaja.

- Uprkos jasnoj namjeri šire javnosti za učešćem u tekućem upravnom postupku, u smislu primjedbovanja na sadržaj konačne verzije Studije uticaja, Ministarstvo je ubrzanim odlučivanjem osujetilo zakonitost donesenog akta, tj. suprotno kako Espoo konvenciji o prekograničnom negativnom uticaju, tako i Arhuškoj konvenciji zbog propuštanja razmatranja ishoda učešća cjelokupne javnosti, ali i principa reciprociteta, zbog čega je ovakva odluka suda bila očekivana - izjavio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu.

Aktivisti za zaštitu životne sredine ističu da je i pored svih napora poduzetih u proteklih desetak godina, a koliko traje monitoring planiranja i realizacije ove TE, jasno da Ministarstvo grubo krši kako domaće propise, tako i međunarodne obaveze, te da potpuno relativizuje rad postojeće TE "Ugljevik" čije štetne emisije već značajno opterećuju životnu sredinu u i oko Ugljevika.

- Ovaj projekat u koliziji sa svim mogućim sporazumima, zakonima i procedurama i krajnje je vrijeme da vlasti u Republici Srpskoj prestanu odugovlačiti odobravanjem i izdavanjem dozvola. Jedini logičan korak Ministarstva je ukidanje ekološke dozvole zasnovane na neadekvatnoj studiji, a samim tim i "brisanje" ove termoelektrane iz svih strategija i planova u RS - naveo je Dragan Ostić, koordinator kampanje "Stop prljavoj energiji, budućnost je obnovljiva" u Centru za životnu sredinu.

U toku 2018. godine, povodom podnošenja žalbe protiv ekološke dozvole od Centra, došlo je do zaključenja Sporazuma o poravnanju između Sekretarijata Energetske zajednice i Ministarstva u Beču. Međutim Ministarstvo je jednostrano prekršilo ovaj Sporazum i pokrenulo i okončalo proceduru nove procjene uticaja bez konsultacija sa Sekretarijatom. Nakon toga, Ministarstvo je investitoru izdalo i ekološku dozvolu, iako upravni spor protiv Studije uticaja za isti projekat nije bio okončan.

Usljed toga, Centar je u julu 2022. godine osporio i ekološku dozvolu, inače treću takvu dozvolu koja je nezakonito izdata za ovo postrojenje.

- Presudu u kojoj su sada od suda utvrđene relevante činjenice o zakonitosti akta na kojem se temlji i ekološka dozvola za ovo postrojenje, dostavili smo postupajućem sudu na uvid budući da predstavlja značajan dokaz u sporu koji smo naknadno pokrenuli i protiv ekološke dozvole, jer se radi o prethodnom pitanju na osnovu čega bi i ekološka dozvola trebala biti poništena - dodao je Skomorac.

Energetika.ba / FENA