Energetika.ba
Vrtogalve cifre u igri

Sukob Exxon-a i Chevron-a: Arbitražni panel razmatra procjenu Hessovih naftnih resursa

Autor: Energetika.ba
Sukob Exxon-a i Chevron-a: Arbitražni panel razmatra procjenu Hessovih naftnih resursa
Foto: Ilustracija

Arbitražni panel koji će odlučiti o visoko profilisanom sukobu između Exxon Mobil-a i Chevron-a, razmotriće tajnu vrijednost Hessovih naftnih bogatstava u Gvajani, rekli su izvori upoznati sa situacijom.

Chevron je prošlog oktobra ponudio da plati 53 milijarde dolara za Hess, jedan od dva najveća dogovora u najvećem talasu konsolidacije u naftnoj industriji u decenijama. Najcjenjenija imovina koju Chevron želi u preuzimanju je Hessov udio u polju u Gvajani kojeg upravlja vodeći američki rival Exxon.

Exxon i kineski CNOOC, drugi partner u projektu, osporavaju dogovor, tvrdeći da imaju ugovornu prednost za kupovinu Hessovog udjela u tom polju, a ovo pitanje treba da odluči tročlani arbitražni panel.

Postizanje toga da panel razmotri procijenjenu vrijednost je ključno za Exxon's tvrdnju da je dogovor sticanje imovine maskirano kao spajanje. Exxon vjeruje da je imovina u Gvajani toliko vrijedna da bi spajanje moglo izazvati promjenu kontrole i dati Exxon-u i CNOOC-u pravo prvokupa za prodaju imovine, rekli su izvori.

S druge strane, Chevron i Hess ne vjeruju da će procjena Gvajane imati ikakav uticaj na stav panela o ugovornoj arbitraži. Njihov stav je da pravo Exxon-a ne važi jer ne dolazi do promjene u kontroli Hessove jedinice u Gvajani, rekli su izvori upoznati sa njihovim razmišljanjem.

Procjena može biti ključni i dugotrajni korak u sporovima o promjeni kontrole, rekao je Christopher B. Strong, potpredsjednik u trgovačkoj grupi Asocijacija međunarodnih energetskih pregovarača (AIEN) i partner u pravnoj firmi Vinson & Elkins, koja je radila za Exxon.

Nagrada u ovom sporu je Hessovih 30% udjela u Stabroek off-shore joint venture-u u Gvajani s oko 11,6 milijardi barela nafte i gasa otkrivenih do sada. Konzorcijum, koji uključuje Exxon sa 45% udjela i CNOOC sa 25%, upravlja cijelim izvoznim kapacitetom Gvajane i ostvario je profit od 6,33 milijarde dolara prošle godine pumpajući 137 miliona barela nafte. Očekuje se da će ta proizvodnja više nego utrostručiti do 2027. godine.

Izvršni direktor Exxona, Darren Woods, rekao je ranije ove godine za Reuters da će razmotriti kontra ponudu za cijeli ili dio Hessovog udjela u Gvajani, ali samo nakon što arbitražni panel prihvati njihovu tvrdnju o prvom pravu, i nakon što bude utvrđena cijena.