Energetika.ba
Novosti

Svaka benzinska pumpa u Njemačkoj će morati imati punjač za električna vozila

Autor: Energetika.ba
Svaka benzinska pumpa u Njemačkoj će morati imati punjač za električna vozila

Njemačka će u sklopu plana stimulacije vrijednog 130 milijardi eura zahtijevati od svake benzinske pumpe da posjeduje punjače namijenjene električnim vozilima.

Ovaj paket stimulacija uključuje subvencije za kupce električnih vozila, ali i poreze za vlasnike velikih SUV-ova koji zagađuju okolinu.

Prema zvaničnim podacima, od 168.148 vozila registrovanih u maju, samo 3,3 posto su električni automobili. Pršle godine je u Njemačkoj bilo manje od dva posto električnih od ukupnog broja registrovanih automobila. Eksperti smatraju da uzrok slabe prodaje može biti zabrinutost vozača za punjenje baterije.

"Znamo da je u 97 posto slučajeva razlog zbog kojeg ljudi ne kupuju električne automobile zapravo zabrinutost za domet. Njemačka želi to riješiti tako što će vozači znati da je benzinska stanica uvijek otvorena", rekao je Reuters Diego Biasi, suosnivač i predsjednik kompanije Quercus Real Assets.

Prošle godine je kancelarka Angela Merkel postavila cilj koji se odnosi na milion stanica za punjenje električnih automobila širom Njemačke do 2030. godine. Garancija da će svaka benzinska pumpa imati punjače je značajan korak ka tom cilju, ali nije dovoljan jer u Njemačkoj postoji oko 15.000 benzinskih pumpi, mnogo manje u odnosu na 1965. godinu kada ih je bilo 40.000, prenosi klix.

Da bi električni automobili postali standard, Njemačkoj je potrebno najmanje 70.000 stanica za punjenje, kao i 7.000 stanica s brzim punjačima.

Njemačka nije jedina koja promoviše električne automobile u sklopu strategije nakon pandemije koronavirusa, jer je i francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio inicijativu vrijednu 8 milijardi eura s ciljem da Francuska postane najveći proizvođač "čistih" vozila u Evropi, piše Engadget.

Energetika.ba