Energetika.ba
Novosti

Sve manja potražnja za električnim automobilima

Autor: Energetika.ba
Sve manja potražnja za električnim automobilima

Američke startap kompanije za proizvodnju električnih vozila suočene su sa potražnjom koja opada.

Kvartalni izvještaji nekoliko kompanija ukazuju na slabljenje interesovanja za mnoge njihove novije proizvode, što je loš znak za kompanije koje se bore sa visokim troškovima, piše Biznis.rs

Proizvođač luksuznih limuzina Lucid, kao i kompanije Rivian i Nikola našli su se pod ekonomskim pritiskom, a stručnjaci iz industrije navode da je Tesla snizila cijene, kao i da su jeftiniji električni modeli tradicionalnih proizvođača automobila pojačali dostupnost i smanjili potražnju za novim vozilima startap kompanija.

Izuzetak je kompanija Fisker koji prodaje električne modele SUV vozila po cijeni od 37.499 dolara. Ova kompanija registrovala je povećanje porudžbina. Istovremeno, Rivian R1S SUV košta oko 78.000 dolara, a Lucid Air Pure 87.400 dolara. Teslin model Y prodaje se po cijeni od 54.990 dolara nakon nedavnog sniženja cijene.

Akcije Riviana pale su za oko 13 odsto, dok su akcije kompanija Lucid, Nikola i Fisker oslabile su između dva i četiri odsto, dok su akcije Tesle izgubile 1,3 odsto tržišne vrijednosti. Novi federalni podsticaji do 7.500 dolara za kupovinu električnih automobila proizvedenih u Americi probudili su očekivanja da će potražnja porasti.

Tesla je pokrenula kampanju prodaje agresivnim smanjenjem cijena, dok je Lucid prijavio pad broja rezervacija na 28.000 u februaru na 34.000 u novembru. Kompanija Nikola saopštila je da problemi koji utiču na potražnju za njenim kamionima na baterije neće uskoro popustiti.

Energetika.ba