Energetika.ba
Novosti

Švedska kreće u borbu protiv dizel motora

Autor: Energetika.ba
Švedska kreće u borbu protiv dizel motora

Gradovi u Švedskoj će uskoro imati mogućnost zabrane starih dizel motora u nadi da će na taj način unaprijediti kvalitet života i započeti oštru borbu protiv zagađenja vazduha.

Odluka o zabrani upotrebe starih dizel motora došla je od Vlade Švedske. Ipak odluka ne stupa odmah na snagu, već je Vlada ostavila gradskim upravama gradova u Švedskoj da sami odluče da li žele da zabrane upotrebu starih automobila sa dizel motorima.

Nova odluka podrazumijeva da svi gradovi i opštine imaju pravo stvaranja zona u kojima će biti zabranjena upotreba automobila sa dizel motorima. Vlasnici dizel vozila koja imaju emisiju izduvnih gasova Euro 5 i Euro 6 norme će moći upravljati svojim metalnim ljubimcima u ovim zaštićenim zonama, ali od 2022. godine to će biti dozvoljeno samo vlasnicima motornih vozila sa Euro 6 motorima.

Novi zakon se odnosi i na vozila sa benzinskim motorima pa će tako novim zonama moći pristupiti samo vlasnici vozila sa benzinskim motorom Euro 5.

Odredba Evropske unije koja je postavila standarde Euro 5 i Euro 6 motora je stupila na snagu u septembru 2009. godine. Od tada pa do danas novo pravilo je bilo veliki udarac za vlasnike automobila koji su starije proizvodnje.

Stručnjaci predviđaju da će novo pravilo o zabrani upotrebe vozila sa dizel motorima u Švedskoj pogoditi 1,3 odsto vlasnika automobila u ovoj zemlji.

Procent možda ne djeluje visoko, međutim stručnjaci dodaju da je samo na teritoriji glavnog grada Stokholma registrovano oko 50.000 automobila sa dizel motorima.

Novi zakon u Švedskoj ima i nekoliko regulativa koje uključuju i automobile na električni pogon, pa će po novom pravilu postojati zone u gradovima gdje je dozvoljeno isključivo upravljanje ovim vozilima, dok će metalni ljubimci sa dizel i benzinskim motorima biti potpuno isključeni iz ovih zona.

Kako je odluka o sprovođenju novog zakona ostavljena kao izbor samim gradovima i opštinama, u nekoliko gradova je već došlo do pobune lokalnih vlasti. U gradu Malmeu sve političke partije su protiv sprovođenja ovog zakona, dok je u Geteborgu došlo do podjela unutar samih partija zbog predloženog zakona.

"Naš vazduh je dovoljno čist. Ovakav zakon nama ne treba jer može stvoriti više štete nego koristi", rekao je odbornik u Skupštini grada Malmea.

Što se tiče glavnog grada Stokholma, vlasti su takođe podijeljene, te mnogi političari smatraju da bi ovakva odluka trebalo da stupi na snagu od 2022. godine, što bi bilo dovoljno vremena vlasnicima automobila sa dizel motorima da se prilagode novom zakonu.

Švedska nije jedina zemlja na svijetu koja je predložila ovakav zakon. Debate o upotrebi dizel motora su aktuelne u Njemačkoj već neko vrijeme, a sud ove zemlje je nedavno donio odluku prema kojoj svi gradovi imaju pravo da potpuno zabrane upotrebu automobila sa dizel motorima.

Energetika.ba