Energetika.ba
Novosti

Švedska ugasila reaktor nakon 40 godina rada

Autor: Energetika.ba
Švedska ugasila reaktor nakon 40 godina rada

Švedska je jučer ugasila jedan od četiri nuklearna reaktora na svojoj najvećoj elektrani nakon više od 40 godina rada zbog, kako su naveli operateri, nedostatka profitabilnosti i sve većih troškova održavanja.

Švedska novinska agencija TT izvijestila je da je reaktor Ringhals 2 na jugozapadu Švedske trajno ugašen u skladu s odlukom iz 2015. vlasnika švedske državne energetske grupe Vatenfal i njemačkog komunalnog preduzeća Uniper, prenio je AP.

Elektrana Ringhals, koja se nalazi oko 65 kilometara južno od drugog najvećeg švedskog grada Geteborga, jedna je od tri nuklearne elektrane u Švedskoj i do sada je proizvodila između 15 i 20 procenata ukupne potrošnje električne energije u zemlji.

Vatenfal je na svojoj veb-stranici naveo da je Ringhals najveća elektrana u cijelom nordijskom regionu.

Proteklih godina u Švedskoj je vođena dugotrajna rasprava o prednostima i nedostacima nuklearne energije među političarima i građanima.

Švedski poslanici su 2010. godine donijeli odluku da dozvole zamjenu postojećih nuklearnih reaktora u zemlji novim, a prema anketama o stavu javnog mnjenja, većina Šveđana je podržala tu inicijativu.

Vatenfal i Uniper odlučili su takođe da ugase reaktor Ringhals 1 krajem 2020. godine, dok bi Ringhals 3 i Ringhals 4 trebalo da nastave s radom do dvije hiljade četrdesetih.

Energetika.ba