Energetika.ba
kina dominira

Svijet nastoji ubrzati gradnju elektrolizatora

Autor: Energetika.ba
Svijet nastoji ubrzati gradnju elektrolizatora
Foto: Pexels

Konačne investicijske odluke (FID) za projekte u vodiku udvostručile su se tokom posljednjih godinu dana.

U projektima dominira Kina, ali instalirani kapacitet i potražnja su niski jer se industrija suočava s neizvjesnošću, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA) u izvještaju Global Hydrogen Review objavljenom u srijedu.

Odluke o ulaganju znače peterostruko povećanje trenutne proizvodnje niskougljičnog vodika do 2030. godine. Od više od 6 GW kapaciteta elektrolize za donošenje konačne odluke o ulaganju u prošloj godini, Kina čini više od 40%. Stručnost te zemlje u masovnoj proizvodnji tehnologija čiste energije, uključujući elektrolizatore, znači da je dom za 60% globalnih proizvodnih kapaciteta elektrolize, što je, s 25 GW godišnje, znatno iznad prosječne stope implementacije na globalnoj razini.

Ukupni kapacitet elektrolizatora za koji je donesena konačna odluka o ulaganju sada iznosi 20 GW na globalnoj razini. Ostvare li se svi najavljeni projekti u cijelom svijetu, ukupna bi proizvodnja do kraja ove decenije mogla doseći gotovo 50 miliona tona godišnje. Međutim, to bi zahtijevalo da sektor vodika raste dosad neviđenom složenom godišnjom stopom rasta od preko 90% od sada do 2030. godine, znatno iznad rasta koji je doživio fotonapon tijekom svojih najbržih faza širenja, zaključuje IEA.

Ciljevi potražnje pokrivaju tek nešto više od četvrtine proizvodnih projekata, a dosadašnji napredak u sektoru vodika nije dovoljan za postizanje klimatskih ciljeva, navodi IEA. Većina projekata također je u ranoj fazi, rekla je IEA, a niz je u opasnosti zbog nejasnih signala potražnje, financijskih prepreka, kašnjenja poticaja, regulatornih nesigurnosti, problema s licenciranjem i dozvolama te operativnih izazova.

"Kreatori politika i developeri moraju pažljivo razmotriti alate za podršku stvaranju potražnje, a istovremeno smanjiti troškove i osigurati postojanje jasnih propisa koji će podržati daljnja ulaganja u sektor", rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

Globalna potražnja za vodikom mogla bi porasti za oko 3 miliona tona 2024. godine, koncentrirana u rafinerijama i hemijskom sektoru, ali to treba promatrati kao rezultat širih gospodarskih trendova, a ne kao rezultat uspješnih politika, rekla je IEA.

Potražnja se trenutno uglavnom pokriva vodikom proizvedenim iz fosilnih goriva, pri čemu vodik s niskim emisijama još uvijek igra samo marginalnu ulogu, dodaje se. Pritisci na tehnologiju i troškove proizvodnje i dalje su veliki faktor, pri čemu projekti propadaju zbog viših cijena i uskih opskrbnih lanaca, dok se smanjenje troškova oslanja na tehnološki razvoj i postizanje ekonomije razmjera.