Energetika.ba
Novosti

Svjetsko vijeće za zlato: Rudarenje zlata neka se hitno okrene zelenoj energiji

Autor: Energetika.ba
Svjetsko vijeće za zlato: Rudarenje zlata neka se hitno okrene zelenoj energiji

Rudarenje zlata mora se hitno okrenuti energiji iz obnovljivih izvora, želi li sniziti emisije ugljika u skladu s Pariškim sporazumom, objavilo je u srijedu Svjetsko vijeće za zlato (WGC).

Pritisak na rudnike zlata da opravdaju visoke emisije ugljikovih spojeva prilikom iskopavanja pojačan je ove godine, nakon što su poskočile cijene tog dragocjenog metala koji se smatra sigurnim utočištem u financijskim i gospodarskim krizama i previranjima.

Štetne emisije industrije zlata trebale bi se do 2050. godine smanjiti za 80 posto kako bi se uskladile sa scenarijem utvrđenim sporazumom o klimi, priopćio je WGC.

“Od kompanija se traži da pokažu akciju i svijest o potrebi dekarbonizacije poslovanja u rudnicima”, rekao je John Mulligan iz WGC-a.

Zamjena 45 posto električne energije iz mreže i izravne električne energije generirane fosilnim gorivima, dovela bi industriju na put prema ciljanoj razini rasta od 1,5 Celzijevih stupnjeva iz klimatskog sporazuma, utvrdio je WGC. Izvješće temeljeno na podacima iz 158 rudnika zlata istraživačke grupe Wood Mackenzie, koju je angažirao WGC-a, predviđa da će proizvodnja zlata ostati manje-više nepromijenjena tijekom sljedećeg desetljeća, ali energetski intenzivne rudnike zamijenit će energetski učinkovitiji.

Velik dio potrebnog smanjenja štetnih emisija ovisit će o kompanijama koje ulažu u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i ukidaju korištenje energije iz fosilnih goriva, priopćio je WGC. Veliki proizvođač zlata Newmont u utorak je objavio kako radi dostizanja klimatskih ciljeva razmatra instalaciju vjetroelektrana i sunčevih panela na nekim rudnicima, za što planira potrošiti 500 milijuna dolara.

Energetika.ba / Hina