Energetika.ba
Novosti

Talos Energy kupuje QuarterNorth Energy za 1,29 milijardi dolara

Autor: Energetika.ba
Talos Energy kupuje QuarterNorth Energy za 1,29 milijardi dolara
Foto: Logo

Naftna i plinska kompanija Talos Energy saopćila je u ponedjeljak da će kupiti privatnu QuarterNorth Energy u gotovini i dionicama vrijednom 1,29 milijardi dolara kako bi ojačala svoje prisustvo u Meksiku.

QuarterNorth je privatna kompanija za istraživanje i proizvodnju u Meksičkom zaljevu u SAD-u sa vlasništvom u šest glavnih polja. Talos očekuje da će akvizicija poboljšati svoju osnovnu stopu pada za približno 20%.

QuarterNorth Energy će dobiti oko 24,8 miliona dionica Talosovih običnih dionica i oko 965 miliona dolara u gotovini.

Više od deset kompanija, uključujući Chevron (CVX.N) i Repsol (REP.MC) napustilo je priobalna područja za istraživanje nafte i plina u Meksiku prošle godine nakon razočaravajućih rezultata. Samo nekoliko kompanija napravilo je značajna otkrića u oblastima koje su uključivale Talos.

Talos sa sjedištem u Houstonu rekao je da će akvizicija dodati oko 30 hiljada barela ekvivalenta nafte dnevno (Mboe/d) za cijelu tekuću godinu i dodati oko 69 miliona barela ekvivalenta nafte (MMBoe) u dokazane rezerve.

Talos Energy zajedno s Grupo Carso drži 17,4% Zama, meksičkog projekta nafte i plina u Meksičkom zaljevu s bruto povratnim resursima koji se procjenjuju na 735 miliona barela, što može proizvesti do 190.000 barela dnevno (bpd) srednje sirove nafte i povezanih gas.

- Dodavanje QuarterNorth-ovog preklapajućeg dubokovodnog portfelja sa vrijednom infrastrukturom koja se koristi povećat će Talosov operativni opseg i profil proizvodnje, dok će istovremeno povećati naše marže i novčani tok, rekao je izvršni direktor Talosa Timothy S. Duncan.