Energetika.ba
Naturgya

TAQA u pregovorima za preuzimanje španske energetske firme

Autor: Energetika.ba
TAQA u pregovorima za preuzimanje španske energetske firme
Foto: X

Abu Dhabi'ska firma TAQA navodno vodi razgovore s tri najveća dioničara Naturgya o mogućem preuzimanju španske energetske firme, saopćio je u utorak list Cinco Dias pozivajući se na neimenovane izvore s tržišta.

ADPower, jedinica Abu Dhabijeve suverenog fonda bogatstva ADQ, posjeduje malo više od 90% udjela u TAQA-i.

Pregovori, koji uključuju špansko holding vozilo Criteria, kao i investicijske fondove privatnog kapitala CVC i GIP, započeli su prije više od mjesec dana uz znanje španske vlade, navodi Cinco Dias u svom izvještaju.

Naturgy i Criteria su odbili komentarisati. TAQA nije odgovorila na zahtjev za komentar putem e-pošte.

Criteria, koja je glavni dioničar u banci Caixabank, posjeduje 26,7% udjela u Naturgyu. GIP i CVC svaki posjeduju oko 20% udjela.

CVC je odbio komentirisati, a GIP nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

TAQA bi morala pokrenuti ponudu za preuzimanje cijele firme, budući da španski propisi zahtijevaju obaveznu ponudu kada kupac želi stjecati više od 30% udjela u bilo kojoj javno kotiranoj firmi.

CEO Criterije, Angel Simon, izjavio je na poslovnom događaju u Madridu u ponedjeljak da firma ima za cilj "ojačati svoju prisutnost u strateškim španskim firmama u bankarskom, energetskom i vodnom sektoru."

40% udjela u Naturgyu, čija je tržišna vrijednost 20,2 milijarde eura prema podacima LSEG-a, vrijedi nešto više od 8 milijardi eura.

Dionice Naturgya porasle su oko 5% u jutarnjem trgovanju u Madridu, dok je širi tržišni indeks (.IBEX) bio u padu od 1%.

Ovo glavno postrojenje za baterije u blizini Los Angelesa bit će među najvećima na svijetu.

"Ovo je ključna firma u špankom energetskom sistemu i želimo stabilnost i predanost dekarbonizaciji i energetskoj sigurnosti", rekao je glasnogovornik španskog Ministarstva energetike, odbivši dati daljnje pojedinosti.

Ministarstvo privrede odbilo je komentarisati, prenosi Reuters.

Cinco Dias je rekao da njegovi izvori pretpostavljaju da će španska vlada postaviti određene uvjete TAQA-i u zamjenu za odobrenje bilo kakvog dogovora.

Glavna strateška sredstva Naturgyja su njeni plinski ugovori s Alžirom, dodaje se u izvještaju.