Energetika.ba
Novi problemi

Tesla povlači preko 120.000 automobila zbog rizika od vrata

Autor: Energetika.ba
Tesla povlači preko 120.000 automobila zbog rizika od vrata
Tesla automobil / Ilustracija

Tesla povlači više od 120.000 svojih vozila jer se otključana vrata mogu otvoriti tokom sudara, povećavajući rizik od povreda, prema sigurnosnim regulatorima.

Defekt pogađa neka vozila modela S i X 2021-2023 u Sjedinjenim Državama, prema dokumentu Nacionalne uprave za sigurnost saobraćaja na autoputu (NHTSA). Tesla je rekao da je prvi put saznao za problem tokom rutinskog crash testa 6. Decembra.

Proizvođač automobila je objavio bežično (OTA) ažuriranje softvera za automobile pogođene sigurnosnim defektom. Očekuje se da će pisma obavještenja biti poslana vlasnicima tih automobila do 17. februara 2024. godine. Vlasnici takođe mogu kontaktirati Teslin korisnički servis.

Samo prošle sedmice, Tesla je povukao gotovo sva 2 miliona svojih vozila u Sjedinjenim Državama kako bi ograničio korištenje svoje funkcije Autopilot. Opoziv je uslijedio nakon dvogodišnje istrage američkih sigurnosnih regulatora o otprilike 1.000 nesreća u kojima je ova funkcija bila uključena.

NHTSA je saopćila da sistem autopilota može dati vozačima lažan osjećaj sigurnosti i lako ga je zloupotrijebiti u određenim opasnim situacijama kada Teslina tehnologija možda neće moći sigurno da se kreće putem.

Opoziv je uslijedio dva dana nakon što je Washington Post objavio detaljnu istragu koja je otkrila najmanje osam teških nesreća, uključujući i neke smrtne slučajeve, u kojima funkcija Autopilot uopće nije trebala biti uključena.