Energetika.ba
Novosti

Tesla sljedeće godine pokriva cijelu Evropu svojim super punjačima

Autor: Energetika.ba
Tesla sljedeće godine pokriva cijelu Evropu svojim super punjačima

Mreža stanica sa Tesla super punjačima je značajno porasla u proteklih nekoliko godina. Međutim, i dalje postoje zemlje u kojima ima veoma malo, ili uopšte nema stanica za punjenje električnih automobila.

To bi uskoro trebalo da se promijeni. Naime, izvršni direktor i osnivač kompanije Tesla, Ilon Mask, je na svom Twitter profilu napisao da Pokrivenost Evrope super punjačima sljedeće godine biti veća za 100%.

Još uvek nema detalja o tome koliko će se novih stanica otvoriti, ali je Mask dodao da će se stanice prostirati od 'Irske do Kijeva (Ukrajine), i od Norveške do Turske”.

U svakom slučaju, ovo su dobre vijesti za sve vlasnike Tesla automobila. To zbog činjenice da se broj stanica za punjenje drastično smanjuje kada se napuste zemlje kao što su Austija, Njemačka, Slovenija i Češka.

Plan je da se u Ukrajini uskoro otvore dvije stanice (trenutno ne postoji ni jedna). Slična je situacija i sa Turskom u kojoj je planirano otvaranje najmanje devet stanica.

Istočna Evropa nije jedini dio starog kontineta koji će dobiti nove stanice. One su planirane i za Veliku Britaniju, Francusku, Belgiju, Njemačku, Poljsku, Dansku i Holandiju. Stanice se neće pojaviti u Belorusiji i Moldaviji.

Osim ovoga, Mask je otkrio plan za postavljanje stanica i na tlu Afrike.

Energetika.ba