Energetika.ba
Novosti

Toyota MR2 bi mogla biti oživljena kao električni sportski automobil

Autor: Energetika.ba
Toyota MR2 bi mogla biti oživljena kao električni sportski automobil

Kompanija Toyota razmišlja o oživljavanju modela MR2 koji bi mogao postati električni automobil.
Potpredsjednik Toyotine prodaje i marketinga u Evropi Matt Harrison je rekao da kompanija razmišlja o novom modelu kako bi u salonima ponovo imala Supru, Celicu coupe i MR2.

Supra će se uskoro pojaviti na tržištu, model GT86 je praktično današnja Celica, tako da je još preostalo da se vrati MR2. Toyota je već nagovijestila manje sportske automobile predstavljanjem S-FR koncepta 2015. godine, koji je inspirisan sportskim coupeom S800 iz 1965. godine.

Druge opcije bi mogle uključivali zajednički projekt s drugim proizvođačem i dijeljenje platforme kako bi se dobio relativno jeftin automobil, vlastitu proizvodnju benzinskog, hibridnog ili električnog sportskog modela, prenosi Klix.

Električni automobil bi mogao imati nekoliko prednosti zbog veoma prilagodljive Toyotine TNGA platforme dizajnirane za električni pogon. Kompaktnost električnog motora bi mu omogućila da bude smješten iza sjedišta, a baterija bi se mogla postaviti ispod poda čime bi se dobio poželjno nizak centar gravitacije. Relativna jednostavnost automobila bi smanjila ukupne troškove razvoja.

Ako se pomenuto ostvari, novi MR2 bi se mogao pojaviti na tržištu nakon 2020. godine.

Energetika.ba