Energetika.ba
Novosti

Toyota: Naš prioritet ostaju hibridne pogonske opcije

Autor: Energetika.ba
Toyota: Naš prioritet ostaju hibridne pogonske opcije

I dok sve više automobilskih kompanija intenzivno priprema automobile koje će pokretati samo elektromotori, u Toyoti će u doglednoj budućnosti ostati fokusirani na razvoj i proizvodnju hibridnih pogonskih opcija.

U japanskom automobilskom gigantu koji je sinonim za automobile koje pokreće hibridno pogonsko rješenje (benzinski motor kome asistira elektromotor) vjeruju da su hibridni automobili u sadašnjem trenutku u značajnoj prednosti u odnosu na električne automobile, jer aktuelne hibridne opcije mogu da ispoštuju i najstrožije norme o prosječnoj potrošnji goriva i emisiji štetnih izduvnih gasova. Istovremeno, najveći problem u proizvodnji električnih automobila predstavljaju baterije koje su još uvijek preskupe, prevelike i preteške.

"Naravno da radimo na razvoju električnih automobila, ali naše najjače oružje u narednih desetak godina ostaju hibridni automobili. Vrijeme baterija koje će imati značajno bolje karakteristike od sadašnjih još nije došlo, a to je osnovni razlog zbog kojeg i dalje preferiramo hibride“, izjavio je Shinzuo Abe, prvi čovek Toyotinog odjeljenja za pogonska rješenja.

"Prema našim realnim procjenama, prvi produkcijski električni modeli Toyote koji će imati adekvatne karakteristike za privlačenje velikog broja kupaca biće spremni do 2030. godine“, dodao je na kraju Abe.

Energetika.ba