Energetika.ba
energetska tranzicija

Treba li Afrika razmišljati o vodiku?

Autor: Energetika.ba
Treba li Afrika razmišljati o vodiku?
Foto: Unsplash

Razvoj proizvodnje vodika iz obnovljivih izvora energije omogućio bi afričkim zemljama zadovoljiti potrebe za električnom energijom, a one bi istodobno postale glavni izvoznici zelenog vodika za pokrivanje rastuće globalne potražnje.

Tako se tvrdi u izvještaju koje je objavilo Vijeće za vodik u saradnji s konsultantskom kućom McKinsey & Company.

Vijeće za vodik je globalna inicijativa za promicanje primjene vodika koja okuplja izvršne direktore 140 firmi iz cijelog lanca vrijednosti vodika iz Sjeverne Amerike, Azije, Evrope, Afrike i Bliskog istoka, uključujući velike multinacionalne tvrtke, inovativna mala i srednja poduzeća i investitore. Njegovi članovi dijele viziju i ambiciju primjene vodika kako bi se ubrzao prijelaz na čistu energetiku.

Koristeći globalni doseg za promicanje saradnje industrije, vlada, investitora i civilnog društva, Vijeće za vodik pruža uvide i predlaže puteve za ubrzavanje razvoja vodikovih ekonomija širom svijeta.

Njegova najnovija studija pod nazivom ‘Afričke prilike za vodik’ naglašava da je Afrika iznimno dobro smještena za proizvodnju obnovljivog vodika i derivata zahvaljujući Sunčevoj i geotermalnoj energiji te hidroenergiji.