Energetika.ba
Novosti

Troškovi energije povećali račune za hranu u Britaniji za 600 funti, šta nas čeka?

Autor: Energetika.ba
Troškovi energije povećali račune za hranu u Britaniji za 600 funti, šta nas čeka?

Računi za hranu britanskih kućanstava porasli su za više od 600 funti u posljednje dvije godine zbog globalne klimatske krize i skokovitog porasta cijena energije.

Uzbunivši zbog utjecaja sve većih ekstremnih vremenskih prilika na proizvodnju hrane, istraživački centar Jedinice za obavještavanje o energiji i klimi (ECIU) rekao je da globalno zagrijavanje izravno pridonosi krizi troškova života.

Prema analizi koju su proveli istraživači sa sveučilišta Bournemouth, Exeter i Sheffield, ekstremniji ili nesezonski vremenski uslovi činili su jednu trećinu ukupne inflacije cijena hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu ove godine.

U kombinaciji s utjecajem skokovitog rasta cijena energije – nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povisila cijene plina, energije i gnojiva – navodi se da su britanska kućanstva bila pogođena dodatnim troškovima hrane u iznosu od 605 funti 2022. i 2023. Dok su cijene energije ove godine pale. , upozorio je da se utjecaj klimatskih izvanrednih situacija povećava.

Tom Lancaster, zemljišni analitičar u ECIU-u, rekao je: "Klimatske promjene pustoše globalnu proizvodnju hrane, a to neizbježno utječe na više cijene na blagajnama. Tokom 2022. i 2023. samo je klimatska kriza dodala ekvivalent šest sedmičnih trgovina prosječnom računu za hranu u kućanstvu".

(Energetika.ba)