Energetika.ba
Novosti

Trump: Iran u problemu ako pokrene nuklearni program

Autor: Energetika.ba
Trump: Iran u problemu ako pokrene nuklearni program

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će se Iran suočiti sa "većim problemima nego ikada" ukoliko Teheran ponovo pokrene nuklearni program i nazvao "ludim" nuklearni dogovor s Iranom, prenosi Reuters.

"Oni (Iran) će imati veće probleme nego što su ikada ranije imali", poručio je Tramp tokom obraćanja medijima na početku posjete Bijeloj kući predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Rojters prenosi da je Makron novinarima rekao da želi da "obuzda Iran u regionu".

Francuski predsjednik Emanuel Makron istakao je po dolasku u Bijelu kuću, bliske veze između Francuske i SAD, a američki predsjednik Donald Tramp zahvalio je Makronu za "nedavnu odlučnu akciju" u Siriji.

"Amerika za moju zemlju predstavlja beskrajne mogućnosti", rekao je Makron, stojeći pored Trampa, prenosi AP.

Francuski predsjednik je Trampu rekao i da Francuska sa SAD dijeli "ideal slobode i mira".

Makron je podsjetio da su se Francuzi borili zajedno s Džordžom Vašingtonom tokom Američke revolucije, što je, kako je naveo, utemeljilo saradnju između dvije zemlje.

Francuski predsjednik, za koga američka agencija primjećuje da je u bližim odnosima sa Trampom nego mnoge njegove evropske kolege, rekao je i da Francuska zajedno sa SAD radi na izazovima kao što su terorizam, Severna Koreja i Iran.

I Makron i Tramp uputili su želje za brz oporavak bivšem predsjedniku SAD Džordžu Bušu starijem, i izrazili saosjećanje sa kanadskim narodom poslije "užasne tragedije" u Torontu gde je kombi uletio među pješaka usmrtivši 10 osoba.

Tramp je pohvalio ulogu Francuske i zahvalio Makronu na "snažnom prijateljstvu" u odgovoru na hemijski napad u Siriji.

"Zajedno s našim britanskim prijateljima, SAD i Francuska nedavno su preduzeli odlučnu akciju kao odgovor na to što je sirijski režim koristio hemijsko oružje. Želim da lično zahvalim predsjedniku Makronu, francuskoj vojsci i francuskom narodu na istrajnom partnerstvu. Bili su apsolutno nevjerovatni. Puno Vam hvala, gospodine predsjedniče", poručio je Tramp.

Tramp je rekao i da je "divno prijateljstvo" koje je razvio sa Makronom - svjedočanstvo trajnog saveza dvije zemlje.

Za Makrona je priređen svečani doček uz 500 pripadnika vojske SAD, a nakon intoniranja himni obe zemlje on je sa Trampom prošao pored počasnog stroja.

CNN, koji uživo na sajtu prati Makronovu posjetu Trampovoj predsjedničkoj rezidenciji, naglašava da je i Makronova supruga odabrala bijelu odjevnu kombinaciju kao i američka prva dama.

Navodi se da je ovo prva državna posjeta koju Tramp ugošćava u Bijeloj kući i da su pored predsjednika i prve dame Makronove dočekali i potpredsjednik SAD Majk Pens i šef Trampovog kabineta Džon Keli, čime su, po ocjeni američke televizije, scenu ispred Bijele kuće učinili grandioznom.

Makron je, inače, Trampu na poklon donio sadnicu hrasta, kao simbol trajnosti prijateljstva dvije zemlja, a sadnicu su zajedno zasadili u kompleksu Bijele kuće.

Energetika.ba