Energetika.ba
Novosti

Tržište električnih bicikala premašit će 25 milijardi dolara

Autor: Energetika.ba
Tržište električnih bicikala premašit će 25 milijardi dolara

U svijetu je prošle godine prodato 34 miliona električnih bicikala, a očekuje se da će njihova prodaja 2023. godine prevazići 40 miliona primjeraka i da će ukupna vrijednost tog tržišta premašiti 25 milijardi dolara, objavio je časopis “Biznis i finansije”.

Ogromna većina proizvedenih dvotočkaša na struju odlazi u Kinu, dok se ostatak uglavnom raspoređuje na tržišta Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Beta.

Navodi se da Amerika, iako kaska za Azijom i Evropom, posljednje dvije godine bilježi najveći rast u prodaji električnih dvotočkaša, 25 posto godišnje, a u Evropi prednjače Holanđani, te Austrijanci i Danci, dok se kao ozbiljni proizvođači nameću Portugalci.

Globalno tržište električnih bicikala raste velikom brzinom, a prognoze kažu da se takav trend neće uskoro prekinuti, zato što žitelji gradova sve više žele da posjeduju “zelena”, efikasna, ali i zapreminski ekonomična prevozna sredstva.

“Nagla ekspanzija korištenja e-bicikala omogućena je zahvaljujući naglom padu cijena proizvodnje litijum-jonskih punjivih baterija prije nešto više od deset godina. Dodatan zamajac rastu prodaje električnih dvotočkaša očekuje se i od uprava najvećih svjetskih gradova, koji se već godinama suočavaju sa problemima vezanim za saobraćajne gužve i zagađenost vazduha”, piše “Biznis i finansije”.

Kinezi već sada toliko masovno upotrebljavaju e-bicikle, da je njihova vožnja pre dvije godine postala i zvanično zabranjena na ulicama Pekinga i nekoliko drugih gradova.

Uprkos činjenici da Kina predstavlja više od četiri petine globalnog tržišta, te da se u njoj nalazi preko 700 kompanija koje se bave proizvodnjom električnih bicikala, i da se broj dvotočkaša na struju koji su već u upotrebi u ovoj zemlji procjenjuje na nevjerovatnih 200 miliona, kineske vlasti su pre dvije godine proglasile – zabranu za vožnju e-bicikala u deset najvećih gradova, među kojima su Peking, Šangaj, Guangžu i Šenžen.

Razlog je ogromna prenaseljenost tih gradova, gdje prelazak sa automobila na bicikle predstavlja zanemarljivo smanjenje prostora, a zapravo dodatno ugrožava sigurnost u saobraćaju, obzirom da se Kinezi nerijetko voze i po dvoje-troje na jednom biciklu i kreću u svim zamislivim pravcima preko ulica, trgova i drumova.

U narednoj deceniji u svim projekcijama se kao ključni igrač na tržištu električnih automobila se spominje Indija.

Izuzev pokazatelja da će uskoro i po broju stanovnika prevazići komšije Kineze, Indijcima nabavku električnih bicikala i automobila često subvencionišu finansijske institucije i proizvođači, sve u cilju zvanične državne strategije da se do 2035. godine sva vozila koja koriste fosilna goriva iskorijene iz upotrebe.

U zavisnosti od dodatne opreme, željenog luksuza, kao i dijela sveta u kome se proizvode, cijena električnih automobila sada je između 700 i 6.000 dolara, a u Kini mogu da se kupe i modeli sa početnom cijenom od 125 dolara.

Energetika.ba