Energetika.ba
Novosti

U Americi došlo do porasta proizvodnje sunčanih elektrana za 14,3 posto

Autor: Energetika.ba
U Americi došlo do porasta proizvodnje sunčanih elektrana za 14,3 posto

Prema podacima američke Uprave za informisanje o energijji (EIA), emisije ugljikovog dioksida iz američke energetike u ovoj su godinu u odnosu na prošlu manje za 3 posto.

Kao glavni razlog za tako dobar rezultat ističe se smanjenje proizvodnje električne energije u termoelektranama na ugljen, što je pak nadomješteno proizvodnjom iz obnovljivih izvora. Istodobno EIA očekuje nastavak tog trenda i u 2024. godine, uz dodatno smanjivanje emisija za još 1 posto.

Kao izvor energije s najvećim povećanjem primjene u ovoj godini, ali i općenito EIA izdvaja Sunčevu energiju. Tako je proizvodnja električne energije u američkim sunčanim elektranama ove godine u odnosu na isti period 2022. povećana za 14,3%, što je više od bilo kojih drugih izvora.

Najvećim dijelom za to je zaslužna proizvodnja u tzv. malim elektranama, na krovovima kuća, čija je izlazna snaga povećana za 19,8% i koje čine gotovo 1/3 (tačno 30,8%) ukupne proizvodnje električne iz Sunčeve energije. U prvih devet mjeseci ove godine iz sunčanih elektrana pokrivano je 5,8% američke proizvodnje električne energije, dok je 2022. taj udio iznosio 5%.

Najveći izvor emisija CO2 u SAD-u je proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva. Upravo zahvaljujući niskoj cijeni plina, termoelektrane na plin postale su najveći izvor električne energije u SAD-u. No, emisije koje nastaju izgaranjem plina ne potječu samo iz energetike, već i iz industrije i kućanstava, gdje se on troši za grijanje. Zbog toga EIA očekuje porast emisija CO2 koje nastaju izgaranjem plina u ovoj godini za 1%, no i da će one u 2024. ostati na istom nivou.

S druge strane, emisije CO2 iz termoelektrana na ugljen u SAD-u su ove godine pale za 18%, dok bi u 2024. trebale pasti za još 5%. Glavni razlog za to je postupno napuštanje proizvodnje električne energije iz ugljena zbog ekonomskih razloga i njezino sve brže usmjeravanje na plin i obnovljive izvore. Primjerice, predviđa se da će ukupna novoinstalirana snaga sunčanih elektrana u ovoj i 2024. godini iznositi čak 60 GW. Tome još treba dodati i očekivano povećanje snage i proizvodnje hidroelektrana i vjetroelektrana, zbog čega će se u 2024. godini dodatno smanjiti proizvodnja u termoelektranama na fosilna goriva, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.

(Energetika.ba)